Kovan onnen lapsia
Minna Canthin näytelmä Kovan onnen lapsia esitettiin Suomalaisessa teatterissa 8. marraskuuta. Senaatti vaati sen poistamista ohjelmistosta heti ensi-illan jälkeen. Teatterin johtokunta oli samaa mieltä.
Näytelmän syytös epäoikeudenmukaisuudesta pelotti katsojia ja arvostelut olivat pääosin epäileviä. Näytelmässä työmies Topra käy rautatieinsinöörin kimppuun, kun ei saa töitä ja lähtee sen vuoksi pakoon. Hän alkaa polttaa ja ryöstää ja jakaa saalistaan köyhille ja sairaille. Hän kysyy, mitä väärää hän tekee tässä maailmassa, jossa laki suojelee vain rikkaiden omaisuutta. Hänen varastamansa rahat ovat "köyhänväen hikipisaroita, kultamarkoiksi muutettuina".
Kirjeessään Emelie Bergbomille Canth ennakoi jo vaikeuksia: "Saa nähdä, antaako censori mennä läpi". Kun näytelmä kiellettiin, Canth totesi:
"Teatterin johtokunnalle tuli 'vinkki' ylhäältäpäin (Koskinen?) että jos se vielä toiste näytetään, tulee poliisilta kielto ja silloin on valtionapu vaarassa...Minkätähden se niin kamalan vaikutuksen teki?... Ettäkö olen käyttänyt 'för starka färger'. Taikka ettei semmoisia oireita liikkuisi kansassa?"