Kruunajaiset

Käännös kenraalikuvernööri Heidenin kutsukirjeestä Kuopion piispalle Gustaf Johanssonille Nikolai II:n kruunajaisiin. Kutsu on päivätty 2/14.12.1895. Kansallisarkisto.
Kruunajaisista julkaistiin Suomessa etukäteen virallinen kuulutus, jossa sanottiin mm:1
–
"Jumalan avulla aiomme Me, Esi-isiemme, Hurskasten Keisarien esimerkkiä noudattaen, Toukokuussa tänä vuonna, ensimmäisessä pääkaupungissamme Moskovassa, panna päähämme Kruunun ja säädetyssä järjestyksessä ottaa vastaan Pyhän Voitelun, yhdistäen tähän toimeen myös Korkeastirakastetun Puolisomme Hänen Majesteettinsa Keisarinna Aleksandra Feodorovnan.
Me kehoitamme kaikkia uskollisia alamaisiamme lähestyvänä juhlallisena Kruunauspäivänä yhtymään iloomme ja Meidän kanssamme innokkaasti rukoilemaan kaiken hyvän Antajaa, että Hän vuodattaisi Meihin Pyhän Henkensä lahjat, vahvistaisi valtaamme ja ohjaisi Meitä astumaan unhottumattoman Isämme jälkiä, jonka elämä ja työ kalliin Isänmaan hyväksi alati pysyvät Meille loistavana esimerkkinä.
Alkukirjoituksen alle on Keisarillinen Majesteetti Korkeimman-omakätisesti kirjoittanut:
'NIKOLAI'."
Suomesta osallistui kruunajaisiin suuri joukko korkeimpia virkamiehiä. Piispa Gustaf Johansson oli yksi vieraista. Hän kirjoitti kuvauksen kruunajaisista:
"Kahdeksantenatoista päivänä oli kansanjuhla Kodynkan suurella kentällä, mutta kansaa oli niin paljon ja tungos niin suuri, että tänä päivänä ilmoitetaan toista tuhatta ihmistä poljetuksi kuoliaaksi.... Keisari on käskenyt antaa 1.000 ruplaa jokaiselle perheelle, joka on onnettomuutta kärsinyt."
Suomalaiset antoivat hallitsijalle leipää ja suolaa venäläiseen tapaan, vaikka se olikin heille vieras tapa. Kruunajaisten kunniaksi julistettiin jälleen armahdus pienistä rikkeistä.
Kun keisaripari siirtyi kruunauskirkkoon, Nikolain vieressä olivat vartiokaartin suomalaiset sotilaat, luutnantti C.G.E. Mannerheim ja aliratsumestari V. Knorring.