Muita aiheita...

I Hans Kejserliga Majestäts Höga Namn, Dess Senat för Finland vill, ... härmed förklara ... Eskelin berättigad att, oaktadt sitt qvinliga kön, ... utöfva läkarekallet. ... Helsingfors, den 21. December 1896.
Kansa ja musiikki
Jean Sibelius puhui koeluennossaan kansansävelmäsovituksista. Hänen mukaansa tavallisesti "alkuperäisestä suomalaisesta valoisasta, raikkaasta ja vaihtelevasta kansansävelestä on saatu voimaton ja ikävä". Hän itse sai tänä vuonna valmiiksi kansanmusiikin aineksiiin perustuvan Lemminkäisen, joka vetosi sivistyneistöön.
Pyrkijä-lehti kävi sotaa maaseudun nuorten huonoja tapoja vastaan. Se halusi kieltää riettaat kansalaulut ja tanssin: "Nuorisoseurain tarkoituksena ei saa koskaan olla tyydyttää tanssihaluisten intohimoisia pyyteitä". Lehti oli nuorisoseuraliikkeen äänitorvi ja sitä julkaistiin Laihialla.
Sananlasku "aika on rahaa" merkittiin muistiin Liedossa ja lähetettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. Herrasväen elämään kuului kuitenkin arvokas joutilaisuus.
Liputus
Joulukuussa määrättiin, että Suomessa sai liputettaessa käyttää vain Venäjän lippua:
"Me NIKOLAI Toinen, Jumalan Armosta, koko Wenäjänmaan Keisari ja Itsevaltias, Puolanmaan Tsaari, Suomen Suuriruhtinas y.m., y.m., y.m. Teemme tiettäväksi... että Suomen Suuriruhtinaanmaassa kaikissa asianomaisissa tilaisuuksissa on käytettävä ainoastaan Venäjän valtakunnan valko-sinipunaista kansallislippua."1
Kirjallisuutta
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisi "Ruotsin valtakunnan lain" sen alkuperäisessä muodossa suomeksi. Se oli monelta osin edelleen voimassa, mutta jo myös laajasti uudistettu. Sen arvo oli toisaalla: se oli ensimmäinen laaja suomenkielinen lakikokoelma.
Santeri Alkiolta ilmestyi romaani Murtavia voimia ja Ilmari Kiannolta esikoinen Väärällä uralla. Nuori Eino Leino julkaisi Maaliskuun lauluja ja Tarinan suuresta tammesta. Kriittisiä yhteiskuntakuvauksia oli A.B. Mäkelän näytelmä Ruukin jaloissa. Uusia käännöksiä olivat mm. J.F. Cooperin Nuori kotka ja vanha metsästäjä sekä Aleksandr Pushkinin Kapteenin tytär.
Naisasia
Karolina Eskelin sai ensimmäisenä naisena oikeuden harjoittaa lääkärin ammattia. Tähän tarvittiin senaatin myöntämä "vapautus sukupuolesta".
Adelaide Ehrnrooth täytti 70 vuotta, ja hänen kunniakseen järjestettiin suuri kansalaisjuhla. Se oli ensimmäinen vastaavanlainen kunnianosoitus naisen elämäntyölle Suomessa. Kenraalin tytär Adelaide alkoi jo 1860-luvulla kirjoittaa lehtiin naisten asemasta, ja hän perusti "Rosina Heikelin stipendirahaston" lääkäriksi aikoville naisille. Karolina Eskelin oli ensimmäinen valmistunut.