Martat
Maaliskuun 26. päivä Helsingissä pidettiin kokous, jossa joukko oppineita naisia päätti perustaa yhdistyksen, jonka tavoite oli "herättää alemman kansanluokan naiset toimintaan". Se sai nimen Sivistystä kodeille. Tarkoitus oli herättää tavalliset ihmiset mukaan kansalliseen toimintaan. Tätä varten sivistyneiden naisten oli perustettava ympäri maan yhdistyksiä ja saatava muut mukaan omalla esimerkillään ja valistustyöllä.
Paikallisia seuroja perustamaan lähti maaseudulle lähettejä. Samaan aikaan suuri joukko ylioppilaita kiersi maata kertomassa osuustoiminta-aatteesta. Kumpikin liike sai sysäyksen helmikuun manifestin herättämästä isänmaallisesta innostuksesta.
Senaatti ei vahvistanut yhdistyksen sääntöjä. Siksi oli tehtävä uusi anomus ja samalla keksittiin uusi nimi, MarttaYhdistys. Se viittasi Raamattuun ja oli siksi sopivampi. Ongelmana säännöissä oli ollut kaksi kohtaa: kansansivistystehtävä ja lupa perustaa haaraosastoja. Tätä pidettiin epäilyttävänä ja valvontaa vaikeuttavana.
Uusien sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena oli "levittää kansannaisille tietoja kodin ja lapsien hoidossa sekä edistää heidän taitoansa yksinkertaisissa naisten käsitöissä". Tämä ajatus saikin paikallisyhdistyksissä heti suuren suosion. Käytännölliset kurssit kiinnostivat enemmän kuin luennot.1