Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Maailmannäyttely :: 1900 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Maailmannäyttely

Pariisin maailmannäyttely avattiin huhtikuussa, ja se päättyi 12. marraskuuta. Kävijöitä oli

Postikortti Pariisin maailmannäyttelystä. Kuva: Museovirasto 172508.

Postikortti Pariisin maailmannäyttelystä. Kuva: Museovirasto 172508.

yli 50 miljoonaa.

Suomi näyttäytyi Pariisissa taiteensa ja teollisuutensa voimin –­ herättäen ihastusta ja myötätuntoa. Suomalaiset saivat sympatiaa Venäjän politiikan vuoksi. Viimevuotinen kulttuuriadressi kansallissortoa vastaan oli tuonut Suomen monen tietoisuuteen. Nyt oli näyttelyvierailla mahdollisuus saada parempi kuva tästä urheasta kansasta.

Suomalaisia huonekaluja Pariisin maailmannäyttelyssä. Kuva: Museovirasto 59408.

Suomalaisia huonekaluja Pariisin maailmannäyttelyssä. Kuva: Museovirasto 59408.

Suomen paviljongin suunnittelivat arkkitehdit Armas Lindgren, Herman Gesellius ja Eliel Saarinen. Sisustuksen olivat suunnitelleet taiteilijat Axel Gallén, Pekka Halonen ja Albert Edelfelt.

Paviljongin ikkunaverhot suunnitteli kreivi Louis Sparre. Huonekalut oli valmistettu hänen Porvooseen perustamassaan Iris Osakeyhtiössä, joka oli kolmivuotisen toimintansa aikana tuottanut myös kaunista keramiikkaa.

Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä. Kuva: Museovirasto neg. 69514.

Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä. Kuva: Museovirasto neg. 69514.

Axel Gallén sai Pariisissa yhden kultamitalin ja kaksi hopeamitalia. Hänen ja Pekka Halosen töitä oli mahdollista ihastella myös syksyllä Ateneumissa järjestetyssä näyttelyssä.

Paviljongin keskushallissa oli neljä Gallénin Kalevala-aiheista kupolifreskoa: "Ilmarinen kyntää kyisen pellon", "Sammon taonta", "Sammon puolustus" sekä "Pakanuus ja kristinusko".

Koko maailmannäyttely toimi sähköllä, jota tuotettiin varta vasten tarkoitukseen rakennetussa voimalassa.

Maanalainen metro-juna vihittiin käyttöön 19. heinäkuuta. Sillä näyttelyvieraat pääsivät hurauksessa kaupungin laidalta toiselle.

Pariisissa järjestettiin myös toiset nykyaikaiset olympialaiset, jotka kestivät toukokuusta lokakuuhun.

Suomen paviljongin sisätila. Kuva: Museovirasto 164899.

Suomen paviljongin sisätila. Kuva: Museovirasto 164899.

Eräänä uutena ihmeenä Pariisissa esitettiin eläviä kuvia siten, että puhetai lauluääni toistettiin gramofonilevyltä synkronisesti kuvan kanssa. Sarah Bernhardt esitti valkokankaalla William Shakespearen "Hamletista" yhden kohtauksen.

Suomen paviljonkia olivat rakentamassa

Suomen paviljongin rakentajia. Kuva: Museovirasto 90956.

Suomen paviljongin rakentajia. Kuva: Museovirasto 90956.

Sörnäs Snickeri Ab:n pohjalaiset timpurit rakennusmestari Anders Janssonin johdolla.1

– 


  1. Kerstin Smeds: Helsingfors-Paris.