Kutsuntalakko
Kutsuntakiista kiristi suomalaisten ja venäläisten välejä. Senaatin oikeusosaston varapuheenjohtaja C.A. af Nyborg erosi 29. maaliskuuta.Kun kuntien edustajat kieltäytyivät osallistumasta kutsuntatoimistojen työhön, määrättiin 3. huhtikuuta, että kutsuntatoimisto on päätösvaltainen, jos puheenjohtaja ja kaksi jäsentä on paikalla.
Sanomalehtimies Axel Lille toi 9. huhtikuuta Nylands nationin vuosijuhlassa esille ajatuksen Suomen valtiollisesta itsenäisyydestä.
Kutsunnat alkoivat Helsingissä 17. huhtikuuta. 870 kutsutusta paikalle saapui vain 57.
Kutsuntamellakat senaatintorilla 18. huhtikuuta. Kasakat eivät onnistuneet hajoittamaan väkijoukkoa. Se hajaantui vasta, kun suomalainen kaartinkomppania tuli paikalle ja venäläiset poistuivat.
Kutsuntojen kestoaikaa määrättiinkin jatkettavaksi 20. huhtikuuta.
Viipurin raastuvanoikeus vapautti 5. kesäkuuta kaikesta vastuusta joukon kutsunnasta pois jääneitä asevelvollisia. Kenraalikuvernööri määräsi 17. kesäkuuta oikeusjutut yksityisiä kutsunnasta pois jääneitä vastaan keskeytettäviksi, kunnes senaatti olisi ehtinyt harkita yhtenäistä menettelyä.
Ylisotaoikeus tuomitsi 30. kesäkuuta aliluutnantti Rudolf Waldenin erotettavaksi sotapalveluksesta, koska hän oli kieltäytynyt ryhtymästä kutsuntapiirin sotilasasiamieheksi.
14. elokuuta annettiin asetukset, joiden mukaan hallintotai oikeuslaitoksen virkamies voitiin erottaa virassa tai sen ulkopuolella tehdyistä virkavelvollisuuteen ja virka-asemaan soveltumattomista teoista. Suuri joukko hovioikeuksien jäseniä sekä eräitä muita virkamiehiä erotettiinkin hallinnollista tietä viroistaan.
Vanhasuomalaisen puolueen puoluekokous asettui 23.24. lokakuuta myöntyväisyyskannalle ja kehotti sotapalvelukseen kutsuttuja asevelvollisia saapumaan palvelukseen.
Kenraalikuvernööri ehdotti 22. marraskuuta senaatille, että kutsunnasta poisjääneitä rangaistaan hallinnollisesti, koska ei ollut tarkoituksenmukaista nostaa syytteitä kaikkia poisjääneitä vastaan.
Senaatti yhtyi 4. joulukuuta kenraalikuvernöörin käsitykseen kutsunnasta poisjääneisiin sovellettavasta menettelystä.
Kutsuntamellakoiden jälkeenkin mielialat olivat jännittyneitä.