Urheilu
Jalkapallo
Ensimmäinen Suomen ja Ruotsin välinen jalkapallo-ottelu pelattiin 22. lokakuuta. Ruotsi voitti ottelun maalein 5–2.
Tämä maailman yleisin pallopeli on kotoisin Englannista, missä sitä jo 1300luvulla sangen häikäilemättömästi ja ilman mitään erikoisia sääntöjä pelattiin pitkin katuja ja kujia varsinkin laskiaisena. 19:nnen vuosisadan puolivälissä jalkapallo sai järjestelmällisemmän luonteen.
Jalkapallo jakaantuu sääntöjen puolesta kahteen lajiin:
- Football association, jota pelataan kaikkialla maailmassa, mutta Pohjoismaissa yksinomaan.Maailman mainioimmat ovat kilpailut "English Cup'ista" (Englannin maljasta), jonka loppuottelu saattaa houkutella katsojiksi 150.000:kin henkeä. Ylin kansainvälinen järjestö on vuonna 1904 perustettu "Fédération internationale de football association", johon jäsenenä kuuluu m.m. Suomen vuonna 1907 perustettu Palloliitto, mestaruuskilpailujemme toimeenpanija.
- Football Rugby'n sääntöjen mukaan harjoitetaan jalkapallopeliä Englannissa ja varsinkin Ameriikassa.
Jalkapallopeli on erinomaista harjoitusta sydämelle ja keuhkoille, se kehittää päättäväisyyttä ja rohkeutta, mutta toiselta puolen se ei vaikuta edullisesti ryhtiin ja saattaa opettaa liiallista häikäilemättömyyttä.
Lawn-tennis
Suosittu pallopeli lawn-tennis on saanut alkunsa Wimbledonissa Englannissa vuosina 1877 ja 1878. Sitä pelataan noin 24 metriä pitkällä ja 10 metriä leveällä tasaisella kentällä, joka on verkolla poikittaissuunnassa jaettu kahteen puoliskoon, jotka taas on rajaviivoilla jaettu kumpikin kolmeen ruutuun.
Pelissä käytetään verkkomailaa, jonka avulla pallo on palautettava vastapelaajan tai -pelaajain puolelle niin usein kuin mahdollista sen joutumatta välillä olevaan verkkoon tai lentämättä yli rajojen. Se, joka ensiksi saavuttaa määrätyn pisteluvun, on voittanut. Suomeksi verkkopallopeli.
Hiihto
Nykyisten suksien muoto ja yleensä hiihdon edistyminen Suomessa siitä horrostilastaan, jossa se vielä kolmisenkymmentä vuotta sitten oli, on suurimmalta osaltaan hiihtokilpailujen ansiota.
Vuonna 1891 pidettiin Aapo Luomajoen 30 kilometrin ennätystä 2.13.32 saavuttamattomana. Nyt hiihtävät poikasetkin siinä ajassa. Paras tulos on 1.45.15.
Pituushiihdossa suomalaiset ovat tähän saakka olleet maailman etevimmät, vaikkakin viime aikoina ruotsalaiset, joiden hiihtoliitto toimii tavattoman virkeästi, ovat olleet rinnalle pyrkimässä.
Velton kaupaksitarjonnan sekä pienen valmistuksenkin vuoksi suomalaisilla suksilla ei vielä ole sanottavaa menekkiä ulkomailla, vaikka ne hiihtosuksina ovat parhaimmat.
Mäenlasku
Sen sijaan mäenlaskussa norjalaiset ja ruotsalaiset, jopa keski-eurooppalaiset ja ameriikkalaisetkin ovat meistä edellä. Varsinkin norjalaiset ovat hämmästyttävän varmoja leveillä, pystynokkaisilla suksillaan.
Keskelle mäkeä rakennettu hyppyri lennättää miestä lähes puolensataakin metriä, hänen silti kaatumatta.
Jääpurjehdus
Jääpurjehdusta harjoitetaan joko vain luistimilla seisten, luistinpurjehduksena tai eritysesti rakennetuilla jääjahdeilla eli -pursilla.
Enimmän nämä urheilumuodot ovat levinneet Kanadassa ja Ruotsissa, mutta myöskin Saksassa, Venäjällä y.m.; meilläkin niitä harjoitetaan jonkun verran.
Suotuisissa oloissa saavutetaan tavattomia nopeuksia. 10 kilometriä on luistimilla seisten purjehdittu 7 minuutissa ja jääjahdit kiitävät hyvällä tuulella 70:kin kilometrin nopeudella tunnissa.1