Koululoma
Tietosanakirja kertoi koululaisten lomista:"Vanhempina aikoina oli kouluilla säännöllisesti lomaa kirkollisina juhlapäivinä, joita oli runsaasti, lisäksi markkinain aikana, niitä kun vietettiinkin kirkollisten juhlain yhteydessä, sekä julkisten tutkintojen ja koulujuhlien toimeenpanoa varten.
Myöhemmin, kirkollisten juhlapäivien vähentyessä ja silmällä pitäen oppilaiden terveyttä, on otettu käytäntöön pitemmät yhtäjaksoiset loma-ajat. Osittain ne vieläkin ovat kirkon juhlaaikoina, nimittäin jouluja pääsiäisloma, mutta useissa maissa kesäloma on pisin.
Meillä koulujen loma-aika on jo pitkät ollut noin 18 viikkoa... Vuonna 1862 kesäloman pituus määrättiin 3 kuukaudeksi ja joululoma 25 päiväksi.
Ruumiillisesti heikoille varattomille kaupunkilaislapsille on pyritty valmistamaan tilaisuutta maalla oleskeluun kesäloman aikana. Ensimäisen tällaisen kesäsiirtolan perusti pastori Bion Zürichissä vuonna 1876. Hänen esimerkkiään on seurattu useissa sivistysmaissa.
Suomessakin on pääkaupungin varattomia koululapsia toimitettu kesänaikana ainakin joksikin viikoksi maaseudulle virkistymään.
Niinpä lähetettiin Helsingin kansakoulujen opettajaja opettajataryhdistyksen toimesta kesällä 1911 588 oppilasta kuudeksi viikoksi maalle. Valtuusto on myöntänyt siirtolain kannatukseksi erityisen apurahan."