Kulkuneuvot
Eittäin tärkeäksi sähkön käyttö on tullut rautatieliikenteessä, mutta myöskin automobiilija laivaliikenteen alalla on sillä saavutettu huomattavia käytännöllisiä tuloksia.
Sähkökulkuneuvot voidaan, huolimatta siitä ovatko ne aiotut teillä, raiteilla vaiko vedenpinnalla kulkeviksi, ryhmittää kolmeen periaatteellisesti toisistaan eroavaan ryhmään.
- Sähkökulkuneuvot, joissa itsessään ei kehitetä energiaa, vaan joihin tätä sähkövirran muodossa jatkuvasti siirretään metallijohtoja myöten jostakin kiinteästä voima-asemasta. Tähän ryhmään kuuluvat etupäässä suurin osa varsinaisia sähköraitioteitä ja sähköratoja, mutta järjestelmää voidaan myöskin sovittaa käytäntöön raiteettomilla teillä kulkeviin sähkökulkuneuvoihin vaikkakaan näiden levikki ja merkitys toistaiseksi ei ole suuri. Suurkaupunkien maanalaiset pikaradat suorastansa edellyttävät sähkövoiman käyttöä. Sähköratojen varjopuolina on etupäässä mainittava suuret rakennuskustannukset sekä, sota-aikana, myöskin se seikka, että vihollinen verraten helposti voi saattaa kokonaisen radan täydellisesti käyttökelvottomaksi vahingoittamalla vain voima-asemaa.
- Sähkökulkuneuvot, jotka varatun akkumulaattoripariston muodossa kuljettavat mukanansa sähkökemiallisen energialähteen. Näiden tärkein edustaja lienee sähköautomobiili, joka etenkin muutamissa suurkaupungeissa on voittanut yhä enemmän jalansijaa sekä kuormanajon että henkilökuljetuksen alalla, ollen esimerkiksi paikoittain ainoa suosittu vuokra-automobiilityyppi. Myöskin akkumulaattorivaunuilla ja -vetureilla on suuri merkitys tehdas-, kenttäja etenkin kaivosradoilla sekä muutamilla rautateillä, esimerkiksi liikenteen välittäjinä pienillä, jostakin pääradasta haarautuvilla sivuradoilla, tarkastusvaunuina pääradoilla y.m. Vihdoin kuuluvat tähän ryhmään enimmäkseen vuokraveneinä huvittelua varten käytetyt sähköveneet.
- Kulkuneuvot, jotka kuljettavat mukanansa energialähteen polttoainevaraston muodossa sekä koneiston, jonka avulla polttoaineen kemiallinen energia voidaan muuttaa sähköenergiaksi. Tätä järjestelmää käytetään joskus rautatieja automobiilialalla sekä myöskin aluksissa. Viimemainituista on erittäin mainittava vedenalaiset alukset.1