Valkosipuli
Valkosipuli, kynsilaukka, LounaisAasiasta kotoisin oleva, viljelty, monivuotinen sipulikasvi, jolla on valkea, kulmikkaasti pyöreähkö sipuli, noin 60 senttiä korkea varsi, litteät lehdet ja pikku sipuleja sisältävä sarja, missä hedelmiä yleensä ei kehity.
Sipulia, jonka takia kasvia on jo vuosituhansia viljelty, käytetään hyvin väkevänmakuisena ja -hajuisena mausteena (varsinkin juutalaiset, venäläiset, turkkilaiset, italialaiset y.m.) tai lääkkeenä.
Etelä-Euroopan köyhien kansanluokkien luonteenomainen vastenmielinen haju johtuu suureksi osaksi valkosipulin runsaasta käyttämisestä.
Meillä valkosipulin käyttö (enimmäkseen lääkkeeksi) ja varsinkin sen viljely on harvinaista.1