Vapaa-aika
Musiikki
Kotimaiset taiteilijat eivät edelleenkään tallentaneet uutta musiikkiaan gramofonilevyille, mutta Ameriikan suomalaisten esityksistä oli kuunneltavissa Matti Söderlundin ja Fritz Ericsonin "Tunturin kellot". (ääni )1
Aksel Törnudd julkaisi "Koulun laulukirjan". Kirjan tekemisessä oli ollut omat vaikeutensa. Törnudd kertoi esipuheessaan, että "laulujen sanat olen koonnut koulujen laulukirjoista ja etevimpien runoilijaimme runoteoksista, koska kansanlaulujen omat harvoin soveltuvat koululauluihin."Automobiilirekisterissä oli yli 1.700 ajoneuvoa. Asetus automobiililiikenteestä annettiin 4. lokakuuta. Ajokortin voi saada 18 vuotta täyttänyt, joka tunnettiin raittiiksi elämässään sekä säännölliseksi ja luotettavaksi.
Kirjallisuus
Uudesta kirjallisuudesta mainittakoon Elmer Diktoniuksen "Hårda sånger", Joel Lehtosen "Rakastunut rampa" ja Runar Schildtin "Galgmannen". Esikoiskirjoina julkaistiin Gunnar Björlingin "Vilande dag" ja Uuno Kailaan "Tuuli ja tähkä". Aleksis Kiven "Nummisuutarit" ja Johannes Linnankosken "Pakolaiset" julkaistiin saksaksi. Santeri Ivalon "Juho Vesainen" ja Eino Leinon "Helkavirsiä" ilmestyivät viroksi. Suomeksi oli saatavissa Charles Perraultin "Hanhiemon satuja" ja Jack Londonin "Alaskan tyttö".
J.M. Barrien "Pekka Poikanen", alkuteos "Peter Pan" vuodelta 1906, ilmestyi suomeksi. Arvosteleva kirjaluettelo ei suosittellut teosta lukijoille:
"Kirja on todistus siitä, kuinka vähän käsitetään mitä henkistä ravintoa pieni lapsikin kaipaa ja on oikeutettu saamaan. Kuin sekavassa unelmassa esiintyy siinä ihmisiä, eläimiä, keijukaisia, intiaaneja, merirosvoja ym. sotkuisessa sekamelskassa."
"Lapsen herkkää mieltä lämmittäviä kauniita ajatuksia ja jaloa toimintaa puuttuu miltei kokonaan." ((Sulo Haltsonen – Rauni Puranen: Kaunokirjallisuutemme käännöksiä. Eija Eskola: Rukousnauha ja muita romaaneja.))
Elävät kuvat
Iltalehti arvioi, että Aleksis Kiven näytelmän pohjalta tehty Kihlaus oli "paras tähän asti aikaansaaduista kotimaisista filmeistä. Teknillinen suoritus alkaa jo vastata yleismaailmallisia vaatimuksia; varsinkin kraatarin tuvassa otetut sisäkuvat ovat väriin ja selvyyteen nähden ensiluokkaiset".
Ylioppilaslehti arvioi, että Rakkauden kaikkivalta oli
"erittäin elävä ja vaikuttava filmi. Ohjaus tosin ei ole niin keinojaan hallitsevaa kuin ruotsalaisissa filmeissä, mutta tarjoaa kuitenkin suuren joukon tehokkaita ja herkkiä kuvia."
Minna Canthin näytelmän pohjalta tehty Anna-Liisa ei Iltalehden mukaan
"enään ole aloittelevaa kokeilua, se on täysin kehittynyttä työtä. Valkealla kankaalla nähdään nyt suomalainen taidefilmi, ensimmäinen rohkaiseva näyte siitä, että meidän maamme tälläkin alalla voi ryhtyä kansainväliseen kilpailuun, jos ulkonaiset olosuhteet sen sallivat."2