Voi
"Suomen Kuvalehdellä on tässä Valion lähimpänä lehtinaapurina nyt onni ensimäiseksi kaikista uutisia Suomen kansalle kantavista lehdistä kohottaa sitä verhoa, joka on peittänyt parin vuoden aikana Helsingissä Vladimirin-kadun 64:ssä rakennettua omituista akkunatonta rakennusta.
Suomi on saanut ensimäisen suuren jäähdyttimönsä europalaiseen tapaan ja meillä on ilo esitellä se tässä yhtenä maataloutemme parhaimmista viimeaikaisista saavutuksista.
Kaikki voinostajat tietävät, että meillä Suomessa voi aina keväisin ja kesäisin on ollut halpaa, mutta syksyisin säännöllisesti nousevat hinnat ja pysyvät korkealla aina maaliskuuhun saakka.
Tämä johtuu siitä, että voin tuotanto on meillä suurimmillaan aina keväällä ja kesällä, mutta syksyllä ja syystalvella ovat lehmät monin paikoin maata ummessa, josta syystä voin tuotanto tähän vuoden aikaan on myöskin vähäistä.
Koska voita on vaikea säilyttää tuoreena ja pilaantumattomana kuuman vuodenajan yli keväästä syksyyn, on se keväälläkin täytynyt saada kaupatuksi ja kulutetuksi heti valmistuksen jälkeen, siitä huolimatta, että hinnat liikatarjonnan vuoksi ovat olleetkin alhaiset.
Voin suhteen ovat näin ollen kuluttajat keväällä ja kesällä, siis lämpimimpänä vuoden aikana, jolloin elimistö kaipaa vähimmän rasvaa, saaneet elää yltäkylläisyydessä, mutta syksyllä ja talvella, jolloin elimistön rasvantarve on suurin, ovat he saaneet kärsiä rasvan puutetta, koska useallakaan ei ole ollut varaa ostaa tarjonnan niukkuuden takia kallishintaista voita.
Yllämainitun epäkohdan korjaamiseksi on voinvientiosuusliike Valio rakennuttanut Helsinkiin jäähdytyslaitoksen, jossa voin säilyttäminen kuuman vuodenajan ylitse käy mahdolliseksi.
Laitos oli viime kesänä ensimmäisen kerran käytännössä ja monikin lienee ihmetellyt, miksi voi viime syksynä oli oikeastaan halvempaa kuin kesällä.
Koska se oli suureksi osaksi juuri äskenmainitun laitoksen ansio, lienee sen vuoksi syytä tämän yhteydessä hiukan selostaa puheenaolevaa laitosta.
Rakennuksen seinät, jossa voita säilytetään, ovat kaksinkertaiset, ollen molempien seinien väli täytetty tiukkaan sullotulla kuivalla turvemullalla. Näin sitä varten, ettei lämpö pääsisi seinien läpi tunkeutumaan huoneeseen. Koko rakennuksessa ei ole ainoatakaan akkunaa, joten lämpösäteet eivät pääse akkunoiden läpi tunkeutumaan huoneeseen.
Valion kylmiin varastohuoneisiin Helsingissä mahtuu 18.000 astiaa voita ja noin 2.300 kappaletta 80 kiloa painavia Sveitsin-juustoja."1