Matkailu
Mitä Suomi on matkailumaana, se voidaan muutamalla sanalla ilmaista: Suomella on matkailumaaksi suuret luontaiset edellytykset, mutta siltä puuttuu vielä miltei kokonaan useat niistä tärkeistä tekijöistä, joita vailla se ei saata koskaan ryhtyä kilpailemaan muiden tässä suhteessa edistyneempien maiden kanssa, sellaistenkaan, missä luonnolliset edellytykset ovat pienemmät.
Useimpiin Euroopan maihin verrattuna on meillä tarjottavana matkailijoille vain vähän historiallisia ja kulttuurimuistomerkkejä, vain niukasti taiteen ja arkkitehtuurin tuotteita. Sen sijaan meillä on oma erikoislaatuinen luontomme.

Useimmat matkailijat tutustuivat Suomessa ensiksi Helsingin Eteläsatamaan. Kuva: Museovirasto 98301.
Me ylistämme sen viehättävyyttä kaikissa ulkomaalaisille aiotuissa kirjoissa, mutta emme voi näyttää sitä ulkomaalaisille muuta kuin laivankannelta Helsingin ja Harmajan välillä tai Turun lähistöllä.
"Matkailla" voi täällä ainoastaan se, jolla on harvinainen onni omistaa purjevene tai huvipursi. Ja kuitenkin saaristo voisi merkitä meille matkailunäkökannalta samaa kuin tunturit Norjalle ja Ruotsille.
Meidän matkailukulttuurimme on vasta aivan idussaan. Me närkästymme täydellä syyllä tavatessamme syöpäläisiä junissa, laivoissa ja matkailijakodeissa, mutta niin kauan kuin niitä näkee joka toisessa talossa ja joka kolmas matkustaja tekee parhaansa niiden levittämiseksi, niin kauan kuin yleiseen tietoisuuteen ei ole tunkeutunut, että näiden pienten elukkain suvaitseminen on koko maalle ja kansalle häpeäksi, ei mitään muutosta voi toivoa.
"Camping"-järjestelmä, joka Amerikassa on saavuttanut suurta suosiota lähinnä meidän erämaitamme vastaavissa seuduissa, ansaitsee matkailun muotona huomiota meilläkin, kun se sovellutetaan meidän olosuhteisiimme.
Meidän asumattomat alueemme, esimerkiksi Kuusamon seudut ja Länsi-Lappi suurenmoisine erämaanähtävyyksineen sopisivat erinomaisesti tähän järjestelmään.1