Nuorisosiirtola
Nuorisosiirtola on ensi sijassa väliaikainen asuntoja työpaikka sellaisia ruumiillisen työn tekijöitä varten, joille muuten ei voida sopivaa työtä hankkia.
Vuonna 1930 alkaneen yleisen pulakauden aiheuttaman työttömyyden, kuljeskelun ja kurittomuuden estämiseksi ja työtaidon opettamiseksi perustettiin eri maihin työleirejä tai asumuksilla varustettuja siirtoloita.
Suomessa siirtolat aloittivat toimintansa viime vuonna. Niitä on kahdenlaisia, nuorisosiirtolat 16–20-vuotiaille nuorukaisille ja työsiirtolat 21-–25-vuotiaille. Nuorisosiirtoloihin valitsee työttömät nuorukaiset kunnan työttömyyslautakunta.
Paitsi raivaus- ja asutustöitä opetetaan nuorisosiirtoloissa myös maaja karjataloustöitä, metsänhoitoa sekä kertausopetusta tärkeimmissä jatko-opetusaineissa.
Nuorisosiirtoloita on Lapinjärvellä 80:lle, Limingassa 60:lle ja Perniössä 50:lle nuorukaiselle sekä työsiirtola Tervolassa 70:lle miehelle.
Vaikka pahin pula-aika on ohi tarvitsevat monet vielä pitkään yhteiskunnan tukea. Kunnallisen köyhäinhoidon ja lastensuojelun huoltamien henkilöiden määrä on suunnilleen viimevuotisella tasolla.1