Matkailu
Maailmansodan jälkeen matkailu on jatkuvasti käynyt yhä yleisemmäksi. Suosittuja matkailutapoja ovat nykyisin tavallisten kiertomatkojen lisäksi ns. paushaalimatkat, seuramatkat ja valtamerilaivojen kiertomatkat (cruises).
Ns. paushaalimatka on järjestetty siten, että matkailija suorittaa edeltäpäin sovitusta matkasta määrätyn kokonaissumman matkatoimistolle, joka puolestaan ennakolta huolehtii matkasuunnitelman mukaan tarvittavista matkalipuista, hotellihuoneista, aterioista, oppaista, matkatavarankuljetuksesta, retkeilyistä, sisäänpääsymaksuista museoihin ym. ja juomarahoista.Tällaisen matkan etuna on, että tottumaton ja oloja tuntematon matkailija vapautuu useimmista käytännöllisistä asioista ja toimenpiteistä matkan suunnittelemisessa ja sen aikana sekä kielivaikeuksista.
Useita matkailijoita käsittävät seuramatkat, jotka tavallisesti järjestetään paushaalimatkojen tapaan, tarjoavat vähävaraisemmillekin tilaisuuden matkailemiseen asiantuntevan oppaan johdolla halpaan hintaan.
Laivayhtiöt järjestävät nykyisin valtamerilaivojen kiertomatkoja. Paitsi merimatkaa kuuluu niihin käyntejä huomattavissa matkailukaupungeissa ja lyhyitä retkeilyjä sisämaahan.
Suomesta on saatavissa tarkkoja tilastotietoja vain ulkomaisesta matkailijaliikenteestä.
On arvioitu matkailijoiden vuosina 1930-–1933 tuottaneen tuloa vuodessa 90-–130 miljoonaa markkaa. Suurin osa matkailijoista saapui kesäkuukausina.
Vertailun vuoksi mainittakoon, että vuonna 1929 tuloja matkailijaliikenteestä oli Suomen markoissa
- – Ranskalla 15.700 miljoonaa
- – Italialla 5.400 miljoonaa
- – Norjalla 300 miljoonaa
- – Ruotsilla 275 miljoonaa.
Narvin majakkasaari sijaitsee Suomenlahdessa, Virolahden kunnassa, Lavansaaresta koilliseen.1