Menestystarinoita

Tyylikäs paviljonki ihastutti lukuisia vieraita. Suomen paviljonki. Kuva: Werner West, Museovirasto 141196.
Maailmannäyttely avattiin keväällä New Yorkissa. Arkkitehti Alvar Aalto oli suunnitellut Suomen osaston, joka aiemmista näyttelyistä poiketen muodosti yhtenäisen taiteellisen kokonaisuuden. Yritykset eivät nyt päässeet valitsemaan esiteltäviä tuotteita, vaan näyttelyn Suomesta antama kuva perustui Aallon mainetta saaneeseen funktionalistiseen näkemykseen.
Näyttelytilaa hallitsi aaltomainen seinärakennelma, johon oli kiinnitetty valokuvasuurennoksia. Ylin kuvarivi esitteli maata, keskimmäinen kansaa ja alin työtä. Seinämän alapuolella olevilla näyttelypöydillä nostettiin esiin Suomen teknillisiä ja tieteellisiä saavutuksia.
Vastapäisellä seinällä oli tuleviin Helsingin olympiakisoihin liittyen näytteillä urheiluvälineitä ja matkailuesitteitä. Monet amerikkalaiset tunsivatkin Suomen parhaiten juuri urheilusaavutusten ansiosta.
Taideteollisuuden oman osaston muodostivat kolme huonetta, jotka Lisa Johansson-Pape, Margaret Nordman ja Werner West olivat suunnitelleet.
Toukokuussa suomalaiset saivat mainetta Englannissa musiikin saralla kahden tekijän voimin.
Vasta 13-vuotias Heimo Haitto voitti nuorimpana kilpailijana 8. toukokuuta suuren kansainvälisen viulukilpailun, johon osallistui soittajia kaikkiaan yhdestätoista maasta. Marraskuussa sai ensi-iltansa elokuva Pikku pelimanni, jossa Haitto esitti itseään.
Upseerikokelas ja tanssimuusikko Toivo Kärki sai toukokuussa tietää voittaneensa Melody Maker -lehden järjestämän sävellyskilpailun.
Ruotsin akatemia ilmoitti 10. marraskuuta Nobelin kirjallisuuspalkinnon myöntämisestä Frans Emil Sillanpäälle, joka oli taitavasti kuvannut "kotimaansa kansanelämää ja luontoa". Palkinnon suuruus oli tänä vuonna 148.825,30 kruunua. Päivän virallisen kurssin mukaan se oli Suomen rahassa lähes 1.750.000 mk.
Sillanpään romaaneja oli tähän mennessä käännetty eestiksi, englanniksi, espanjaksi, hepreaksi, hollanniksi, islanniksi, italiaksi, latviaksi, norjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, tanskaksi ja tshekiksi. Palkinnon tuoman julkisuuden mukana oli odotettavissa, että käännösten lukumäärä vielä vain lisääntyisi.
Toivo Kärki laati lauluja pianonuotin Raymond Wayen tekemään kilpailutekstiin "Things happen that way". Voittaneen laulun levytti Al Bowly.