Salpietari
Lokakuussa annettiin Kuning:sen Maj:tin Asetus Koskeva Saltpietarin valmistusta Valdakunnasa.
Edellisen vuoden valtiopäivillä päätettiin luopua salpietarin pakkomyynnistä kruunulle. Sen sijaan maanomistajat joutuivat maksamaan salpietariveroa. Se oli puoli leiviskää salpietaria manttaalilta, tai rahana 1 riikintaaleri ja 24 killinkiä leiviskältä.
Salpietaria valmistettiin myös kruunun omissa laitoksissa. Suomessa oli laajaa salpietariteollisuutta erityisesti Etelä-Pohjanmaalla. Merkittävimmät salpietariladot olivat Vöyrillä, Maalahdessa, Mustasaaressa, Laihialla, Isossakyrössä ja Vähässäkyrössä. Pietari Gadd oli edistänyt salpietarinvalmistusta Pohjanmaalla. Vuosituotanto oli noin 6.000-9.000 leiviskää.
Salpietaria käytettiin ruudin ja räjähdysaineiden valmistamiseen, lääkkeenä sekä lihan suolaamiseen, koska se piti lihan punaisena.