Tanssikielto
Vöyrissä järjestettiin syyskuun lopulla laittomat nurkkatanssit. Poliisi tuli paikalle ja väki yritti lähteä karkuun. Syntyneessä käsikähmässä poliisi ampui yhtä paikalla ollutta vatsaan. Uhri kuoli myöhemmin vammoihinsa.
Marraskuun alussa sisäasiainministeriö salli tunnin tanssin huvitilaisuuksissa varsinaisen ohjelman päätteeksi. Ravintoloissa tanssimista ei sallittu. Tanssia ei myöskään saanut järjestää, jos ohjelmaan sisältyi poliittisia puheita tai esitelmiä.
Suomen Sosialidemokraatin pakinoitsija Henrikin mielestä tämä johti siihen, että "ohjelma taatusti pysyy edelleen 'viihdytyshenkisenä', tunnettuun asevelipropaganda- ja möttöstyyliin".
Välirauhan aikana ei poliittisia puheita huvitilaisuuksissa ollut erikseen kielletty. Ravintoloissa oli saanut tanssia samoin rajoituksin kuin muissakin huvipaikoissa. Helsingin Sanomien pakinoitsija Arijoutsin mukaan tunti tanssia kuului samaan luokkaan kuin "teelusikallinen päivässä" tai "kaksi tippaa ruuan jälkeen". Hän epäili tunnin tanssin Suomen ennätyksen ennen pitkää parantuvan huomattavasti:
"Omaltakin kohdaltamme muistamme näet rauhan ajoilta yhdet iltamat, joissa tunti tanssia kesti kello kymmenestä illalla puoli kolmeen yöllä, eikä se tainnut riittää edes piiriennätykseksi."
Arijoutsi laati myös ohjelman, jonka katsoi tyydyttävän vaativintakin iltamankävijää. Ohjelmanumerot täyttivät muodollisesti kaikki niiltä vaaditut piirteet, mutta käytännössä ne toimivat kulissina jatkuvalle tanssille:
"Kansantanhuja: 'kisakakarain' voimisteluseuran tytöt ja pojat esittävät tanssiorkesterin säestyksellä suomalaisen jenkan. 'Kisakakaroihin' otetaan uusia jäseniä viisi minuuttia ennen esitystä.
Juhlaesitelmä: kotitanssiaisten psykologinen vaikutus talonmieheen ja alakerrassa asuviin (valaistaan äänilevynäyttein ja kuvioharjoituksin)."
Toimitsija Olavi Lindblom esitti Suomen Sosialidemokraatissa toivomuksen, että nuoriso nauttisi tanssin lisäksi myös ohjelmallisesta osasta iltaa:
"Nuorten on muistettava, että esimerkiksi työväenjärjestöissä puhe työläisten omia mielipiteitä ja tarkoituksia ilmaisevana on hyvin tärkeä kohokohta ohjelmassa."
Uuden Suomen yleisönosastossa kirjoitettiin, että "Kristuksen omien kanta on ollut ja on jyrkästi tanssin vastainen" ja että on "yhteys 6. käskyn rikkomisen ja tanssin välillä".
Nuorten Demokraattien järjestö r.y. vetosi sisäasiainministeriöön marraskuussa. Se ei pitänyt lokakuun lopussa tanssikieltoon tehtyä helpotusta riittävänä. Rauman Kansanvaltaiset Nuoret jättivät 20. joulukuuta Valtioneuvostolle kirjelmän, jossa he vaativat huvitilaisuuksien järjestämistä koskevien rajoitusten purkamista. He kritisoivat lisäksi poliittisten puheiden pitokieltoa tanssitilaisuuksissa.
Sisäasiainministeriö vapautti yleiset tanssit 30. joulukuuta.
Poliittisia puheita sai taas pitää tanssien yhteydessä, mutta ravintoloissa ei saanut tanssia.1