Ulkomaankauppa
Merenkulku oli sodasta eniten kärsineitä liikenteen aloja. Laivojen upotusten ja sotakorvausluovutusten jälkeen Suomen kauppalaivasto oli elokuussa vain 257.000 bruttorekisteritonnia eli 38 % sotaa edeltäneestä määrästä.
Suomen ulkomaankauppa oli vielä viimevuotistakin vähäisempää. Eniten tavaraa tuotiin Ruotsista. Tuonnin vähäisyys johti siihen, että leipä- ja sokeriannoksia oli keväällä pienennettävä. Englannista saapui ensimmäinen laivarahti Suomeen syyskuussa. Se piti sisällään mm. sokeria, kumia, viljaa, lyijyä ja sinkkiä.
Sotakorvausteollisuus oli suurissa vaikeuksissa, mutta vientivelvoitteet oli pystytty täyttämään. Josef Stalin ilmoitti 8. lokakuuta sotakorvausten maksuajan pidentämisestä kahdella vuodella. Neuvottelut uudesta maksuohjelmasta alkoivat 14. marraskuuta.
Yhdysvaltain kauppaministeriö tiedotti 21. joulukuuta, että toistaiseksi rajoitettu yksityinen kaupankäynti Suomen kanssa voi alkaa. Ne amerikkalaiset liikemiehet, jotka halusivat tehdä kauppaa Suomessa, voivat jättää vientilisenssianomuksensa sen jälkeen kun he olivat saaneet Suomen toiminimien tilaukset.1