Pula-aika
Vaatetustilanne oli maassa hyvin vaikea. Tammikuun alussa useampi kuin joka viides aikuinen olisi tarvinnut uudet talvijalkineet. Siirtoväen vaatetustilanne oli kaikkein vaikein.
Kööpenhaminassa lastattiin tammikuun lopulla 40.000 pulloa tanskalaista akvaviittia matkalle kohti Suomea. Kyseessä oli ensimmäinen alkoholierä, jonka Tanska saattoi toimittaa miehityksestä vapautumisensa jälkeen.

Eino Mäkinen: kalusteita tuodaan uuteen omakotitaloon Pielisjärvellä. Kuva: Museovirasto, SuMa 2823.
Tavarapulan oloissa rehotti myös salakuljetus.
Ensimmäisen lastin kahvia toi höyrylaiva Herakles 24. helmikuuta Turun satamaan. Kahvin tilauskuponkeja ryhdyttiin liikkeissä vastaanottamaan seuraavana päivänä ja ensimmäinen neljänneskilon erä luvattiin kuluttajille heti, kun paahtimot sitä pystyvät toimittamaan.
Lääkepula oli keväällä erityisen vaikea. Penisilliiniä sai kussakin läänissä vain yksi apteekki ja sen käyttö tuli kysymykseen vain potilaan hengen pelastamiseksi. Suuri puute oli myös yskänlääkkeisiin käytetyistä aineista.
Helsingissä annettiin maaliskuussa lupaus paremmasta – ensi talveksi – jolloin lämmintä vettä tultiin saamaan ainakin kahdesti kuukaudessa.
Moottorilaiva "Denison Victory" toi huhtikuun alkupuolella Yhdysvalloista Suomeen mm. 2.250 tonnia sokeria, 3.000 tonnia raakatupakkaa, vaatteita ja penisilliiniä.
Suomessa oli paljosta pulaa, mutta kiusallista huomiota herätti se kerjuukirjeiden tulva, joka ensiksi suuntautui Ruotsiin ja sitten Amerikkaan:
"Häpeämättömiä kirjeitä on täältä lähetetty paitsi amerikkalaisille avustusjärjestöille ja yksityishenkilöille, myös liikelaitoksille, jotka ovat erehtyneet ilmoittamaan tuotteistaan ja niiden Suomen markkinoille saapumisesta."
Perunan säännöstely toteutettiin 15. syyskuuta.
Jokainen uusi omakotitalo helpotti asuntopulaa.
Helsingin kaupunki osti syyskuussa armeijalta kymmenen puuparakkia väliaikaisiksi majapaikoiksi.