Marshall-apu
Yhdysvaltain ulkoministeri George Marshall esitti 5. kesäkuuta pitämässään puheessa, että Euroopan jälleenrakentamisen tukemiseksi oli luotava miljoonien dollarien taloudellinen avustusohjelma, jonka periatteena oli vapaan ja avoimen taloudellisen järjestelmän tukeminen ja ylläpitäminen.
Ison-Britannian, Neuvostoliiton ja Ranskan ulkoministerit kokoontuivat 27. kesäkuuta keskustelemaan Yhdysvaltain ehdotuksesta.
Neuvostoliitto katkaisi neuvottelut 2. heinäkuuta siksi, että sen mielestä Marshallin suunnitelma merkitsi avunsaajamaiden kansallisen itsemääräämisoikeuden supistumista ja teki lopun niiden taloudellisesta riippumattomuudesta.
Iso-Britannia ja Ranska kutsuivat 4. heinäkuuta kaikki Euroopan maat Neuvostoliittoa ja Espanjaa lukuunottamatta Pariisissa 12. heinäkuuta pidettävään neuvottelukokoukseen.
Suomen hallitus ilmoitti 11. heinäkuuta, että Suomella ei "valitettavasti ole mahdollisuutta osallistua" Pariisin konferenssiin, koska Marshall-suunnitelmasta oli tullut suurvaltojen välisen erimielisyyden aihe ja koska Suomi halusi pysytellä maailmanpoliittisten ristiriitojen ulkopuolella.
Pariisin kokoukseen osallistui 16 Länsi-Euroopan maata.