Viipurin läänin asiat
Viipurin läänin hallinnon järjestäminen eteni hitaasti. Monet asiat olivat vuosikausia epäselviä ja määräyksiä muutettin useasti.
Viina
Asetuksella 31. lokakuuta läänin viinaolot järjestettiin kuten muualla Suomessa. Talonpojat saivat poltto-oikeuden ja samalla viinaveron. Myyntiä kaupunkeihin kuitenkin rajoitettiin edelleen, koska kaupungit halusivat pitää vanhan oikeutensa antaa viinanmyynti vuokralle eniten maksavalle. Tähän suostuttiin toistaiseksi. Viinan tuonti Venäjältä lääniin kiellettiin. Varuskuntiin sai venäläiseen tapaan viinaa myydä vain tarjouskilpailun voittanut yrittäjä.Rajat
Asetus läänin rajoista ja hallinnollisesta jaosta annettiin pitkällisen haparoinnin jälkeen 9. lokakuuta. Hallitsija hyväksyi esityksen Suomen asiain komitean esittämässä muodossa. Eräät Savon pitäjien osat, jotka vuodesta 1743 olivat kuuluneet lääniin, sekä Savonlinna ympäristöineen liitettiin nyt Kuopion ja Heinolan lääneihin.
Kaupungit
Viipuri ja Hamina saivat 4. lokakuuta tapulikaupungin oikeudet sekä Savonlinna, Sortavala, Lappeenranta ja Käkisalmi sisämaankaupungin oikeudet.1
Sahat
Vuonna 1798 Viipurin läänin metsien hoito oli annettu valtion metsänhoitovirastolle. Tämä rajoitti jyrkästi metsänkäyttöä ja sahausliikettä. Nyt Viipurin läänin metsähallitus lakkautettiin ja sahaustoiminta vapautettiin kielloista ja korkeista veroista. Samalla hallitsija kehotti senaattia kehittämään metsätaloutta koko maassa.2
Isojako
12. heinäkuuta määrättiin toimeenpantavaksi isojako ja verollepano Viipurin läänissä samaan tapaan kuin muualla maassa. Kysymys lahjoitusmaista kuitenkin jäi edelleen auki.
Passit ja irtolaiset
Liikkuminen Viipurin läänissä oli rajoitettu vieläkin tiukemmin kuin muualla Suomessa. Ilman passia ei saanut liikkua 30 virstaa kauempana kotoaan. Lisäksi oli maksettava podorozhna eli tiemaksu. Maaherra esitti kulkemisen helpottamista, hallituskonselji vastusti ja Suomen asiain komitea taas kannatti. Hallitsijan päätöksen (15.3.) mukaan rahdinajossa oleville talonpojille myönnettiin puolen vuoden passi Pietariin, samoin irtolaisille ja palvelijoille. Oppipojat saivat passin pidemmäksi aikaa. Kuten muualla Suomessa, kaupunkiin tulevien oli jätettävä passinsa maistraatille. Irtolaisia varten päätettiin perustaa Lappeenrantaan kehruuhuone eli työlaitos.
- Armollinen Julistus, Wiipurin Läänin Rajoista, jakamisesta Kihlaja Lakikundiin, niin myös Lagmannin-Kihlakunnin ja Wuori-Oikeuden Käräjä-kundiin. 9.10.1816.Nådiga Kungörelse angående Städerne Wiborgs och Fredricshamns förklarande för Stapelstäder, samt att Städerne Nyslott, Sordawala, Willmanstrand och Kexholm åtnjuta Uppstads-rätt. 4.10.1816.
- MajestetinArmollinenJULISTUS,Sen Viiburin Läänisä olleen Metsähallituxen lakkamisesta, Metsäin vaarista ja Sahain pannemisesta jällens käymään.Annettu Turusa s. 19 p. Heinäkuusa 1816.