Devalvointi
Kauan odotettu markan devalvointi suoritettiin 15. syyskuuta. Kansainvälisen valuuttarahaston johtokunta Washingtonissa kokoontui tuolloin käsittelemään Suomen Pankin luvanpyyntöä toimenpiteelleen ja rahaston johtokunta päätti hyväksyä markan devalvoinnin.
Päätöksestä annettiin välittömästi ilmoitus Suomen Pankille, jonka johtokunta puolestaan päätti korottaa valuuttakurssit seuraavasta päivästä lukien noin 39 %:lla.Viimeksi suoritettiin virallisten kurssien muutos kahtena erillisenä toimenpiteenä syyskesällä 1949, jolloin dollarin kurssia korotettiin 70 %. Viralliset kurssit olivat siis pysyneet muuttumattomina kahdeksan vuotta.
Suomen Pankin pääjohtaja R. von Fieandt piti samana iltana radiopuheen, jossa hän ilmoitti devalvoinnin tapahtuneen. Fieandt sanoi mm., että Suomen Pankin johtokunnalle ei ollut mikään salaisuus, että "Suomen kustannustaso on jo monet vuodet ollut kansainvälistä kustannustasoa korkeampi".
"Olemme hyvin tienneet, että emme voi ympäröidä Suomea jollain Kiinan muurilla, jonka sisäpuolella voisimme soveltaa hintoja ja palkkoja, jotka huomattavasti poikkeavat ulkomaista. Sellainen luonnoton tila voi tietysti jatkua jonkin aikaa, mutta ennemmin tai myöhemmin on saatava aikaan terve suhde valuuttamme kotimaisen ostokyvyn, sen niin sanotun sisäisen arvon, ja valuuttakurssien, sen ulkomaisen arvon, välille. Luonnottoman tilanteen jatkuminen näinkin pitkään on mahdollistanut vain korkeasuhdanne, josta ovat päässeet osallisiksi useimmat vientituotteemme ja joka on pitänyt näiden tuotteiden hinnat korkeina."
Devalvointi paransi Suomen selluloosateollisuuden kilpailukykyä.