Muita aiheita...
Uusi yliopisto
Laki Oulun yliopistosta annettiin 8. heinäkuuta. Lain mukaan Oulun yliopiston tehtävänä oli edistää vapaata tutkimusta ja tieteellistä sivistystä, antaa ylintä teknillistä opetusta sekä suorittaa erityisesti Pohjois-Suomelle tärkeiden alojen tutkimusta. Toiminnassaan yliopiston oli pyrittävä kehittämään opiskelevaa nuorisoa kykeneväksi palvelemaan isänmaata.
Radio-ohjelmat
Radiossa alkoi uusi lauantai-iltojen viihdeohjelma "Kankkulan kaivolla".
Arkkitehtuuri
Viljo Rewell voitti 26. syyskuuta Toronton kaupungintalon suunnittelukilpailun.
Alvar Aallon Helsinkiin suunnittelema Kulttuuritalo valmistui.
Yhtyneet Kuvalehdet Oy:lle valmistui viime vuonna uusi toimitalo. Yhtiön kustantamien lehtien yhteispainos oli yli miljoona kappaletta. Yhtiön kustantamia lehtiä olivat Suomen Kuvalehti, Kotiliesi, Seura, Radiokuuntelija, Hopeapeili, Nasta, Omin Käsin, Sorja, Kodin Pukimet, Kotikokki ja Finlandia Pictorial.
Kirjallisuus
Tänä vuonna julkaistiin Aapelin "Pikku Pietarin piha", Tuomas Anhavan "36 runoa", Paavo Haavikon "Lehdet lehtiä" ja "Münchausen", Paavo Rintalan "Pojat", Marko Tapion "Korttipelisatu" ja Marja-Liisa Vartion "Mies kuin mies, tyttö kuin tyttö".
Esikoiskirjoina julkasitiin Lars Huldénin "Dräpa näcken" ja Pentti Saarikosken "Runoja".
Suomennoksina oli saatavissa mm. Leonid Andrejevin "Seitsemän hirtetyn tarina", Albert Camus'n "Putoaminen", Alistair MacLeanin "Navaronen tykit", Françoise Saganin "Varjoa vajaat" ja John Steinbeckin "Päivä kuninkaana".
Elokuvat
Elokuvaan Nuori mylläri valikoitu "missi-kaunotarnuoriso taidokkaissa kampauksissa ja alati puhtoisissa ja sileissä pukineissaan" ei vakuuttanut Satakunnan Kansan kirjoittajaa.
Elokuva Pekka ja Pätkä Suez'illa ei saanut arvostelijoilta myötämieltä ajankohtaisuudestaan huolimatta.
Jyväskylän Sanomien kirjoittaja närkästyi elokuvasta Pieni Luutatyttö. Hänen mukaansa "ei ole lapsifilmille kovinkaan suurta plussaa, jos jännitystä pidetään yllä namusetien vaikutuksella. Samoin käynti ilotytön boksissa oli melkoinen kapsahdus päin katajaa."1
Ulkomaisista elokuvista ensi-illan saivat mm. Henry Kingin ... ja aurinko nousee, Roger Vadimin ... ja Jumala loi naisen, Elia Kazanin Kasvot väkijoukossa, Andrzej Wajdan Kirottujen tie, Charles Chaplinin Kuningas New Yorkissa, Luchino Viscontin Senso ja Federico Fellinin Vetelehtijät.
Musiikki
"Teknillisellä rintamalla on äänilevy jälleen astunut aimo harppauksen eteenpäin stereofonisten lp-levyjen ilmestyessä markkinoille Amerikassa. Suomeenkin saadaan näitä levyjä rajoitettuja määriä, mutta kuitenkin arvellaan kestävän vielä pari vuotta ennen kuin stereofoniset äänilevyt yleistyvät. Väitetään, että tämä äänentoiston luonnollisuutta parantava keksintö on yhtä suuri harppaus eteenpäin kuin siirtyminen 78 kierroksesta 'longplaying'-levyihin."
Myydyimpiä levyjä olivat Louis Priman "Buona sera" sekä Helena Siltalan "Ranskalaiset korot" ja "Pikku midinetti".
Uutta ilmettä iskelmärintamalle toivat Brita Koivusen "Mamma, mies tuijottaa minua", Seija Lampilan "Kaunis morsian" ja "Uska dara", Eila Pellisen "Näin kai määrätty on" sekä Eino Grönin "Venäläinen tango".2