EFTA
Euroopan talousyhteisöön (EEC) kuuluivat Alankomaat, Belgia, Italia, Luxemburg, Länsi-Saksa ja Ranska. Jäsenmaiden välisiä tulleja alennettiin 10 %:lla. Jäsenmaat olivat sitoutuneet poistamaan 12 - –15 vuoden aikana väliltään tullit sekä muut kauppavaihtoa koskevat rajoitukset ja esteet.
Euroopan vapaakauppa-alueeseen kuuluivat Englanti, Itävalta, Norja, Portugali, Ruotsi, Sveitsi ja Tanska. Tämä ns. ulkoseitsikko muodosti talousyhteisöä väljemmän liittymän. Suomen hallitus harkitsi heinäkuussa taloudellista yhteistyötä ulkoseitsikon (EFTA) kanssa. Samalla ilmoitettiin, että ajatus pohjoismaisesta tulliliitosta pantaisiin toistaiseksi hyllylle.
Neuvostoliitto varoitti 19. heinäkuuta Suomea siitä, että EFTA:an liittyminen vaarantaisi Suomen puolueettomuuden. Hallitus ilmoitti 13. marraskuuta eduskunnalle, että Suomi ei liity EFTA:an, mutta neuvottelee vapaakauppajärjestelystä. Eduskunta hyväksyi 17. marraskuuta äänin 143–49 hallituksen päätöksen, mutta kehotti hallitusta hankkimaan Suomelle EFTA-edut.1