Kotisäilöntä
"Kotisäilönnässä on tapahtunut suhteellisen lyhyen ajan sisällä varsin huomattavaa kehitystä.mVielä kymmenen vuotta sitten perheenemännät suorittivat syksyisen marjojen ja vihannesten säilömisen melkein niillä samoilla menetelmillä, joita heidän äitinsä olivat käyttäneet jo omassa nuoruudessaan. Näillä menetelmillä tuotteen maku usein peittyi kokonaan sokerin makuun.
Ravitsemustieteen synty ja kehittyminen on tuonut muutoksen tähänkin asiaan. Enää ei riitä se, että tuote säilyy homehtumatta tai happanematta. Nykyään säilöntämenetelmän on oltava sellainen, että säilötty tuote on sekä ravintoarvoltaan että maultaan mahdollisimman lähellä alkuperäistä tuoretta ruoka-ainetta ja ettei työ ole turhan vaivalloista.
Pastöroinnin soveltaminen kotisäilöntään eli umpioiminen oli ensimmäinen merkittävä askel kohti uusia säilöntämenetelmiä. Pastöroinnilla tarkoitetaan tuotteen kuumentamista 75 - –85 asteeseen.
Tällä hetkellä ehkä kaikkein suosituin säilöntämenetelmä on höyrymehustus. Vanhanaikaisen mehunvalmistusmenetelmän monet eri työvaiheet ovat supistuneet kätevän mehukattilan ansiosta yhteen ainoaan ja saatu tuote on monessa suhteessa parempaa kuin entisin menetelmin valmistettu mehu.
Elintarvikkeiden pakastaminen on meillä yhä edelleen melkein kokonaan vain teollisuuslaitosten käyttämä säilöntämuoto. Pakastamista voidaan kuitenkin suorittaa hyvällä menestyksellä myös kotioloissa. Kotipakastamiseen tarvittavan pakkassäilön hankkiminen merkitsee kuitenkin melkoista investointia, mikä lieneekin ollut syynä siihen, että pakastaminen ei ole meillä voittanut enempää alaa.
Säilöntämenetelmiä vertailtaessa on pakastaminen niistä ehdottomasti ihanteellisin. Se säilyttää tuotteet sekä ulkonäöltään että ravintoarvoltaan käytännöllisesti katsoen tuoreen veroisina. Pakastettaviksi sopivat muutamia harvoja poikkeuksia lukuunottamatta melkein kaikki ruoka-aineet, jopa paistamattomat taikinat ja leivonnaisetkin. Lisäksi on pakastamalla säilöttyjen tuotteiden säilymisaika miltei rajaton, kunhan ne vain jatkuvasti säilytetään tasaisessa, riittävän alhaisessa lämpötilassa."1