Muita aiheita...
Kirjallisuus
Tänä vuonna julkaistiin Tuomas Anhavan "Runoja 1961", Bo Carpelanin "Den svala dagen", Paavo Haavikon "Toinen taivas ja toinen maa", Eeva Joenpellon "Kipinöivät vuodet", Mauritz Nylundin "Rävspel", Paavo Rintalan "Mummoni ja marsalkka" sekä Lauri Viidan "Suutarikin suuri viisas". Esikoisteoksia oli mm. Väinö Kirstinän "Lakeus" ja Hannu Salaman "Se tavallinen tarina".
Suomennettuna oli saatavissa mm. Joy Adamsonin "Perheeseemme kuuluu leijona", Brendan Behanin "Poikia vankilassa", Heinrich Böllin "Biljardia puoli kymmeneltä", Jörn Donnerin "Terveenä sairaalassa", William Goldingin "Kärpästen herra", Günter Grassin "Peltirumpu", J.D Salingerin "Sieppari ruispellossa" ja Aksel Sandemosen "Ihmissusi".1
Sensuuri
Tampereen raastuvanoikeus totesi 6. kesäkuuta Jallu-lehden maaliskuun numeron epäsiveelliseksi sekä tuomitsi takavarikoidut lehden numerot, yhteensä 29.923 kappaletta, valtiolle menetetyiksi.
Elokuvat
Kansan Uutisten kirjoittaja oli varovaisen myönteinen elokuvan Olin nahjuksen vaimo suhteen:
"Nahjus ei ole mikään terävä satiiri maamme rahaylimystöstä (mikäpä filmiyhtiö meillä uskaltaisi sellaisen tehdä!), mutta sillä on juuri sen verran kosketusta, sanoisinko elävään elämään, että sen koomillisuus tehoaa."
Ulkomaisten elokuvien Suomessa nähdyistä ensi-illoista suosituimpia olivat Jean Renoirin Aamiainen ruohikolla, Jules Dassinin Ei koskaan sunnuntaisin, Richard Brooksin Huijarisaarnaaja, Federico Fellinin Ihana elämä, Kon Ichikawan Kagi – outo ahdistus, George Cukorin Lemmenloukku, Luis Bunuelin Neitsytsaari, Alfred Hitchcockin Psyko sekä Alain Resnais'n Yö ja usva.
"Kun ihminen filminäyttelemisen taidon lisäksi omistaa hurmaavan ulkonäön, ihanan äänen ja valloittavan esiintymistavan, lahjoitan hänelle kiintymykseni ja ihailuni", kirjoitettiin Satakuntalaisessa Elina Salosta.2
Garibaldisti
Roomassa Villa Lanten edustalla Gianicolon kukkulalla paljastettiin 1. heinäkuuta suomalaisen Herman Liikasen rintakuva. Liikanen osallistui Giuseppe Garibaldin joukoissa Italian vapaussotaan sata vuotta sitten.
"Kissamargariini"
Piikkiön kihlakunnanoikeus antoi 6. lokakuuta päätöksen Raision tehtaitten osalta ns. d-rasvajutussa. Katsottiin selvitetyksi, että Raision tehtaille oli vuosina 1959 - –1961 hankittu ihmisravinnoksi kelpaamattomia rasvoja ainakin 450.000 kiloa, mikä määrä oli käytetty margariinin valmistukseen.
Kasvien keruu
Kasvien keruu oli koululaisten kesäisenä tehtävänä. Kerättäväksi määrättyjen kasvien määrää pienennettiin, ja se oli jatkossa 80.
Televisio
"Sivistyneistömme on lyönyt täysin laimin tehtävänsä tv-ohjelmien omanatuntona. Se on suhtautunut televisioon kuin politiikkaan: 'antaa moukkien hoitaa likaiset työt'. Se on unohtanut, että televisio ei nykyään valitettavasti ole sivuutettava ilmiö kulttuurissa, vaan kulttuurin osa."3