Muita aiheita...
Helsingissä levinneeseen punatautiin oli huhtikuun alussa sairastunut jo 75 ihmistä.
WHO:n aborttikonferenssin avajaisissa Helsingissä ilmoitettiin 19. huhtikuuta, että Suomessa aborttien määrä kasvoi lähes kaksinkertaiseksi uuden aborttilain tultua voimaan viime vuoden toukokuussa.
Kauppa- ja teollisuusministeriö kielsi 6. heinäkuuta kahden turskanmaksasäilykkeen (tanskalaisen ja puolalaisen) myynnin liian suuren DDT-pitoisuuden takia. Lääkintöhallitus antoi 9. heinäkuuta suosituksen, jossa terveydenhuoltoviranomaisia kehotettiin valvomaan elohopean esiintymistä ihmisravinnoksi käytettävässä kalassa.Poliisi paljasti 1. joulukuuta Helsingissä huumausaineliigan, johon todettiin kuuluneen yli 70 koululaista. Nämä olivat käyttäneet ja myyneet hasista ja LSD:tä. Marraskuun aikana poliisin tietoon tuli yli 2800 huumerikosta ja yksistään myyntitapauksia paljastui lähes 600.
Päivähoito
Lasten päivähoito oli ollut viime aikojen kiistellyimpiä sosiaalisia kysymyksiä. Sopivan päivähoitopaikan saaminen lapsille oli tuhansien suomalaisten kotien ongelma.
Vanhemmat kantavat huolta hoitopaikan löytämisestä tai siitä, millaista hoitoa lapsi päivähoidossa saa. Tuhansien lasten olosuhteet tuskin kestävätkään lähempää tarkastelua, siksi puutteellisia ovat ratkaisut monissa tapauksissa.
Yhteiskunnan päättävillä tahoilla on käyty vuosikausia keskustelua siitä, onko äidin paikka kotona vai ansiotyössä ja toissalta siitä, mikä olisi päivähoitokysymyksessä mahdollisimman tasapuolinen ja kaikkia kansalaispiirejä tyydyttävä ratkaisu.
Lähes koko 1960-luvun ajan suljettiin silmät siltä tosiasialta, että ansiotyössä käyvien vanhempien lapset tarvitsevat järjestettyä päivähoitoa. Uskottiin, että hillitsemällä yhteiskunnan taholta aikaansaatavien päivähoitopalvelujen tuottamista edistettäisiin äitien kotona pysymistä.
Modernin sosiaalipalveluajattelun mukaisesti olisi yhteiskunnan toimesta luotava niin paljon hoitopaikkoja, että jokaisella perheellä varallisuuteen ja yhteiskunnalliseen asemaan katsomatta olisi mahdollisuus ostaa lapselleen yhteiskunnan toimesta järjestettyä, laadullisesti valvottua päivähoitoa.
Yhteiskunnan on pyrittävä myös luomaan ja kehittämään uusia nykyistä lapsiystävällisempiä laitos- ja avohoidon muotoja. Ilmeistä onkin, että laitostoiminta kehittyykin pienlaitosvaltaisempaan suuntaan.
Päivähoitolaitoksen tulisi sijaita lähellä lapsen omaa kotia, ja sen olisi oltava niin pieni, että se pystyisi antamaan yksilöllistä kodinomaista hoitoa.
Avohoidon kentällä voitaneen puolestaan kehittää uudentyyppisiä hoitomuotoja jo alullepannun ohjatun perhepäivähoidon ohella.1
Päivähoitokysymys oli ensi sijassa teollistuneen kaupunkiyhteisön ongelma. Perinteellisessä maatalousympäristössä voitiin yhdistää elinkeinon harjoittaminen ja kotona suoritettavat tehtävät, mm. pienten lasten hoitaminen.