Saasteet
Elinympäristömme saasteiden lähteet ovat moninaisia. Hiilidioksidia syntyy yleensä energiankulutuksesta voimalaitoksissa, teollisuudessa ja kodeissa. Arvellaan, että tämä kaasu voi huomattavasti lisätä maapallon pintalämpöä, mikä lisää geokemiallisia ja ekologisia tuhoja.
Hiilimonoksidia syntyy polttoaineen palaessa epätäydellisesti, lähinnä terästeollisuudessa, öljynpuhdistamoissa ja moottoriajoneuvoissa. Eräät tiedemiehet uskovat tämän erittäin myrkyllisen kaasun vaikuttavan haitallisesti stratosfääriin.
Rikkidioksidia syntyy voimalaitosten, tehtaiden, autojen ja kotien polttoaineista. Saastunut ilma pahentaa hengityselinten sairauksia, syövyttää puuta ja kalkkikivirakennuksia sekä eräitä synteettisiä tekstiilejä.
Typpioksideja tulee polttomoottoreista, lentokoneista, keskuslämmityskattiloista, jätteidenpolttouuneista, lannoitteiden liikakäytöstä, metsäpaloista ja teollisuuslaitoksista. Ne aiheuttavat vesistökasvillisuuden rehevöitymistä, happikatoa ja kalakuolemia. Ne voivat aiheuttaa myös hengitystiehyeiden tulehduksia.
Fosfaatteja esiintyy ylilannoitetuissa maissa ja sekä viemäreissä, jonne joutuvat pesupulvereista. Fosfaatit ovat joki- ja järviveden pääsaastuttaja.1