Mestaus
Viimeinen keisarin vahvistama kuolemantuomio pantiin toimeen 3. toukokuuta. Tällöin veljensä tappanut Juho Hautimäki mestattiin ja teilattiin Hämeen läänin Koskella. Oikeuden mukaan:
"Edeltävän kuolemanvalmistautumisen jälkeen on hänet tekopaikkakunnan tavanomaisella täytäntöönpanopaikalla mestattava ja sitten teilattava, että pää pannaan paaluun ja ruumis pyörälle toiseen paaluun."
Ruumiin silpominen ja asettaminen teilipyörään oli vanha tapa täydentää kuolemanrangaistus. Täällä liikkuneet ulkomaalaiset kauhistelivat sitä.
Vuosina 1809-1825 Suomessa mestattiin tai hirtettiin 62 ihmistä. Tuomiot olivat selvästi vähentyneet 1700-luvun lopusta alkaen. Kuolemantuomio saatettiin määrätä varsin vähäiseltäkin tuntuvasta rikoksesta kuten varkaudesta tai eläimeen sekaantumisesta. Taposta tuomittiin aina kuolemaan.
Kuolemantuomion määräsi ensin alioikeus, mutta asia meni aina hovioikeuden vahvistettavaksi. Tämän piti alistaa päätös ennen toimeenpanoa senaatille. Se saattoi jättää sen voimaan tai esittää hallitsijalle tuomion lieventämistä vankeudeksi. Yleensä pienemmistä rikoksista kuolemaan tuomitut armahdettiin.