Pietarin suomalaiset
Erik Ehrström kutsuttiin Pietariin Pyhän Katarinan eli ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherraksi.
Pietarin luterilainen seurakunta oli perustettu vuonna 1703. Siihen kuuluivat aluksi ne ruotsalaiset ja suomalaiset sotavangit, jotka oli tuotu Pietarin rakennustöihin, mutta seurakuntaan liittyi myös muita seudun luterilaisia, mm. inkeriläisiä.
Luterilaisten yhteinen seurakunta hajosi riitoihin ja vuonna 1745 perustettiin erillinen ruotsalainen seurakunta. Se rakensi kirkon ja sai 1769 keisarinnan mukaan nimen Pyhän Katarinan seurakunta. Suomalaiset rakensivat kirkkonsa 1804 ja seurakunta nimettiin Pyhän Marian mukaan. Ruotsalainen seurakunta oli perinteisesti paremman väen seurakunta, koska siihen kuuluivat mm. Pietarissa asuvat Ruotsin alamaiset. Kun Suomi liitettiin Venäjään, jäsenistö suomalaistui.
Kumpikin seurakunta sai pappinsa Suomesta. Ne pitivät yllä koulua ja toimivat yhdyssiteenä kaikille suomalaisille Pietarissa. Kaikki siellä asuvat eivät kuitenkaan liittyneet seurakuntaan, koska se ei ollut pakollista. Muuttajien määrä ruotsalaiseen seurakuntaan oli koko ajan vähenemässä. Se oli enää kymmenissä, kun taas suomenkieliseen seurakuntaan tuli vuosittain satoja uusia jäseniä. Suomalaisia oli yhteensä noin 6.000.1