Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Italialainen saunassa :: 1802 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Italialainen saunassa

Lontoossa ilmestyi italialaisen Giuseppe Acerbin matkakirja Travels through Sweden, Finland and Lapland to the Nord Cape.

Hän oli kulkenut Suomen halki etelästä pohjoiseen vuonna 1799 ja tutustunut moniin suomalaisiin. Hän liitti kirjaansa kuvia ja tarkkoja havaintoja suomalaisista ja näiden elinoloista.

Museovirasto, historiallinen kuvaarkisto 1841.

Museovirasto, historiallinen kuvaarkisto 1841.

Monet tiedot olivat liioittelevia, mutta kuvaavat sitä, että tämä pohjoinen maa ja sen asukkaat olivat Acerbin silmissä todellakin hieman outoja. Vaikka ankarat sääolot näyttivät olevan mahdottomat henkiselle elämälle, suomalaiset olivat silti varsin hyväntahtoisia, rehellisiä ja ihme kyllä musikaalisia ihmisiä.

Vierailuaan saunaan Acerbi kuvasi seuraavasti:

"Miehet ja naiset ovat kylvyssä yhtä aikaa ilman mitään peittävää verhoa ja tunteiden vähääkään heihin vaikuttamatta... Monasti minua huvitti yllättää kylpijät ja kerran pari yritin mennä heidän joukkoonsakin; mutta kuumuus oli niin tavaton, etten voinut edes hengittää... Tuskin uskoin silmiäni, kun valtavaksi hämmästyksekseni huomasin, että nuo ihmiset saattoivat nauttien oleskella puoli tuntia tai joskun tunninkin yhdessä ja samassa huoneessa, jossa kuumuus kohosi 70:en tai 75:en asteeseen Celsiusta... Koko ajan kun suomalaiset ovat tässä kuumassa kylvyssä, he hierovat itseään ja hakkaavat jokaista ruumiinsa kohtaa koivun oksista tehdyllä vitsakimpulla. Kymmenen minuutin kuluttua he ovat punaisia kuin raaka liha ja näyttävät suorastaan kauheilta.

Talvisaikaan he useasti menevät ulos ilkosen alastomina ja kieriskelevät lumessa, vaikka pakkasta on 20 tai jopa 30 astetta Celsiusta. Välistä he tulevat ulos niin ikään alasti ja jäävät puhelemaan jonkun muun lähellä olevan henkilön kanssa. Jos matkustaja sattuu silloin tulemaan... ja tarvitsee heidä apuaan, he lähtevät sieltä valjastamaan tai riisumaan hevosia... eikä heillä ole päällään minkäänlaista verhoa, vaikka matkustaja värisee vilusta hyvissä ja vahvoissa sudennahkaturkeissaankin.

Ihmeellisintä kaikessa on juuri tämä tottumuksen kautta saavutettu kyky kestää näin äärimmäisiä lämpötiloja.

Suomalaiset talonpojat voivat siten silmänräpäyksessä siirtyä 70 asteen kuumuudesta 30 asteen pakkaseen, mikä merkitsee 100 asteen lämpötilaeroa ja siis samaa kuin jos menisi kiehuvasta vedestä jääkylmään. Vielä hämmästyttävämpää on se, ettei siitä ole heille mitään ikäviä seurauksia, kun sen sijaan muut ihmiset tuntevat luissaan jo viidenkin asteen lämmönvaihdoksen ja ovat vaarassa vilustua, jos tuuli hiukankin puhaltaa... Kylpy, niin he sanovat, virkistää heidän voimiaan yhtä paljon kuin lepo ja unikin..."1


  1. Suomennos Hannes Korpi Anttila, WSOY 1983.