SKS
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran perustava kokous pidettiin 16. helmikuuta. Läsnä oli 12 nuorempaa yliopiston opettajaa ja maisteria. Pöytäkirjaa piti Elias Lönnrot, josta tuli myös seuran ensimmäinen sihteeri.
Tässä kokouksessa päätettiin ryhtyä perustamispuuhiin, esittää akatemian rehtorille asia ja saada muut tarpeelliset luvat. Kokouskieleksi päätettiin suomi, mutta se vaihtui pian ruotsiksi. Jäseniksi pääsivät vain miehet.
Seuran varsinainen keksijä oli kaiketi lääkäri Martti Lindfors. Muita aktiiveja olivat Helsingfors lyceumin opettajat B.O. Lille, A.A. Laurell ja J.V. Snellman. Ensimmäinen puheenjohtaja oli dogmatiikan professori Erik Melartin.
Seuran sääntöjen mukaan sen tehtävä oli "toimeen auttaa kaikkia kotimaan tuntemiseen ja Suomen kielen harjoittamiseen koskevia aineita". Tässä tarkoituksessa seura kokosi suomalaista kirjallisuutta, runoja, lauluja ja kaikkia maata koskevia tietoja "kun vaan ovat Suomen kielellä kokoonpantuja".
Lisäksi seura rohkaisi palkinnoilla "kunnollisia miehiä mainituista aiheista kirjoittamaan, ynnä myös suomantamaan niin rahvaalle hyödyllisiä, kuin valistuneillenki lukijoille sopivaisia kirjoja". Palkintoja luvattiin myös muusta asian harrastuksesta. Ensimmäisen apurahan, 100 ruplaa, sai sihteeri Lönnrot matka-avuksi runomatkalle Vienaan.