Hallakesä
Jäät lähtivät Kokemäenjoesta tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, jo 2. päivä huhtikuuta. Vain kerran tällä vuosisadalla, kymmenen vuotta sitten, kevät oli aikaisempi.
Kesä oli Pietarissa kylmä. Kesäkuukausien keskilämpö oli vain 14 astetta. Yhtä kylmää oli ollut edellisen kerran vuonna 1810.
Vesilahden kirkkovahdin merkintöjen mukaan talvi oli lumeton ja lämmin. Sen sijaan keväällä, huhtikuun lopulla, alkoi olla kylmiä öitä. Kylmä jatkui koko toukokuun, jolloin oli usein yöpakkasta. Kuivan ja kylmän kevään vuoksi oli "Kowa Köyhys Seka Elanten ja Ihmisten Ruan puutos".
Kesäkuun alussa oli hyvin lämmintä, mutta 11. päivä oli kova yöpakkanen, joka "louckasi paljon Rukita". Sama toistui 21. päivä. Kirkkovahti kirjoitti taas miten oli ollut kylmää ja kuivaa koko kevään: "Kallis-aika".
Heinäkuussa oli sateista ja edelleen kylmää. Kirkkovahti kirjoitti: "Aiwan kowa nälkä Wuosi Tänä Suwena on Ihmis Parkaisilla." Kylmä jatkui elokuussakin, 5. ja 6. päivä oli hallayö.1
Pohjois-Suomessa ilmat olivät yhtä oikukkaat. Piirilääkäri Elias Lönnrot kirjoitti elokuun alun pakkasista: "ojisa ja maantienraweisa oli paksu jää... ja mettä oli aiwan walkia lumesta, ja mettäteillä ajettiin jo reellä". Edessä oli nälkätalvi.