Verot

Kungörelse Angående Jordeller Hemmans-Ägares answarighet hädanefter för de å deras Ägor boende Gatehusmäns, Inhyseshjons, samt flere sådane Personers Krono-Utlagor. 17.02.1803. Kansallisarkisto.
Tärkein vero talonpojalle oli maavero. Se ja muut pakolliset maksut laskettiin veroparseleina, mutta maksettiin yleensä viljana kruunun makasiiniin. Maaveron lisäksi jokainen aikuinen maksoi henkirahaa eli henkiveroa.
Taloudellisesti raskaimpia talonpojalle olivat veron luonteiset velvollisuudet, kuten kyyditys, tienpito, papinpalkka ja sotilasrasitus. Aatelisto ja papisto oli vapautettu maaverosta.
Verotus ei ollut henkilökohtaista, vaan perustui maan tai elinkeinon verotukseen. Maa oli periaatteessa kruunun omaisuutta ja vastikkeeksi sen viljelemisestä talonpojan oli maksettava korvausta verona. Talo maksoi veroa maan koko tuotosta ja siksi myös alustalaisten tulosta.
Oikealla: kansikuva asetuksesta 17. helmikuuta, jossa määrättiin, että maanomistajien oli vastattava alustalaistensa kruununveroista. Tämä oli tarpeen, koska tiloilla eli paikoin paljon muuta väkeä, jonka kruunu halusi myös säännöllisen verotuksen piiriin.