Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Kansakoulu :: 1866 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Kansakoulu

Kansakoulu

11. toukokuuta annettiin armollinen julistus Suomen kansakoulutoimen lopullisesta järjestämisestä. Laki perustui valtiopäivien päätökseen ja Uno Cygnaeuksen ajatuksiin. Samalla annettiin asetukset siitä miten opetus, opettajien koulutus ja muut seikat piti järjestää. Koulujen perustamiseen sai valtionapua.

Koulun järjestäminen kaupunkeihin oli pakollista, mutta maaseudulla vapaaehtoista. Maaseudulla kirkon tehtäväksi jäi tarpeellisena pidetyn alkeisopetuksen antaminen. Kaupungissakaan lapsen ei tarvinnut mennä kouluun, jos hän muutoin sai vastaavaa opetusta.

Koulu ja työ

Työssäkäyville lapsille annettiin helpotuksia koulupakkoon. Asetuksen –§109 mukaan:

"... Pojille ja tytöille, joilla kahdennentoista ikävuotensa perästä jonkun kelvollisen syyn tähden ei ole tilaisuutta koulussa käydä tavallisilla tunneilla, pitää kahtena iltatuntina, kumminkin neljä päivää viikossa, opetettaman semmoisia kansakoulun oppikursiin kuuluvia aineita, joita saatetaan pitää heidän sivistystänsä varsinki edistävinä..."

Maan harvoissa teollisuuskaupungeissa lapsia oli paljon tehdastyössä. Esimerkiksi Tampereella oli noin 600. Näiden työssäkäyntiä pidettiin sekä taloudellisesti välttämättömänä että näille itselleen hyödyllisenä. Siksi kouluasetuksella ei haluttu estää työntekoa, vaan yritettiin sovittaa työ ja koulunkäynti yhteen.

Tehdaslapsille järjestettiin koulu työpaikalle tai he kävivät iltakoulua. Koska valvonta oli vähäistä, kouluasetus ei vähentänyt lasten tehdastyötä. Sen sijaan työnantajien ja kaupunkilaisten oli ryhdyttävä järjestämään lapsille mahdollisuus koulunkäyntiin.

Maaseudullakin, missä koulu ei ollut pakollinen, se saattoi häiritä lasten työntekoa. Siksi asetuksen –§ 124 määräsi seuraavaa:

"Jos nähdään, että poikaja tyttökoulun oppilaat kiireenä työaikana eivät suuretta vahingotta saata mennä kodoistansa pois, annettakoon heille sanottuna aikana, Toukokuun 1 päivästä Kesäkuun keskipaikoille ja Elokuun 1 päivästä Syyskuun 15 päivään, tahi joksikin osaksi siitä, vapaus koulunkäynnistä ja oppilaitos avattakoon lastenkouluksi lähiseudulle sekä supistettakoon siis ylhäisemmän kansakoulun työnteko Syyskuun 15 päivän ja Toukokuun 1 päivän välillä olevaksi ajaksi."