Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Vesi ja leipä :: 1866 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Vesi ja leipä

Kuolemantuottamuksesta ja ihmisrääkkäyksestä eli pahoinpitelystä annettiin asetukset. Asetuksilla muutettiin erilaisista rikoksista määrättäviä rangaistuksia. Kuolemanrangaistus lapsenmurhasta, tahattomasta taposta, väärästä ilmiannosta ja myrkyttämisestä poistettiin. Samalla annettiin asetus vapausrangaistuksen toimeenpanemisesta. Siinä määrättiin rangaistustavat ja helpotukset ja annettiin ohjeet, missä oloissa vangille tarjottiin vain vettä ja leipää. Raippa- ja vitsarangaistukset kiellettiin ja kahleissa sai pitää vain väkivaltaista tai karkaavaa vankia.

Tahaton tappo

Uuden asetuksen mukaan rangaistus kuolemasta, joka seurasi tahallisesta rääkkäyksestä, mutta ilman tappamisen aikomusta, oli 8-12 vuotta. Jos tapettu oli "kovan loukkauksen kautta taikka erinomaisen väkivaltaisuuden kautta, vihastuttanut rikoksentekijän" tai asianhaarat olivat muuten huojentavaiset, rangaistus oli 2-4 vuotta vankeutta. Jos kuoleman aiheutti tahaton huolimattomuus, rangaistus oli 2-6 kk:n vankeus. Aiheuttajaa ei tuomittu vahingonkorvaukseen. "Tapaturmasta älköön ketään tuomittako rangaistukseen".

Raskauttavat asianhaarat

Raskauttavia asianhaaroja olivat mm. vanhempien, opettajan, isännän, valtiopäivämiehen, virkamiehen ja jumalanpalveluksessa tai käräjillä olevan tai sinne matkaavan rääkkääminen. Samaten raskauttavia olosuhteita olivat rääkkääminen julkisella paikalla, säätyjen tai keisarin olennon piirissä, sekä nukkuvan, uivan tai kylpevän rääkkääminen. Lapsen kurittamisesta ei tuomittu, jos vamma oli vähäinen. Rikoksista keisarillista perhettä ja rautateitä ym. julkisia laitoksia vastaan säädettiin erikseen.

Vankien luokkajako

Vangit jaettiin luokkiin rangaistustavan ja vankien oikeuksien suhteen. Hyvällä käytöksellä saattoi parantaa luokkaansa. Tämä tarkoitti esimerkiksi helpompaa työtä, parempaa ruokaa, oikeutta keskustella toisten kanssa, olla kirjeenvaihdossa, tavata sukulaisia, opiskella jne. Ylimmän luokan vangit saivat suorittaa kansakoulun ja ammattioppia. Lisäksi he saivat palkkaa työstä. Huonosta käytöksestä seurasi luokan alennus. Tupakanpoltto, joutilaisuus, viinan juonti ja kaikki, mikä tarkoitti "ainoasti lihallista huvitusta" oli kielletty kaikilta vangeilta.

Vesi ja leipä

Vedelle ja leivälle tuomittu vanki sai "tarpeeksi raitista vettä" sekä pehmeää tai kovaa leipää paikkakunnan tavan mukaan. Vanki ei saanut puhua muiden kanssa eikä hänen tarvinnut tehdä työtä, paitsi jos halusi. Yli kahden viikon rangaistusaikaa kärsivä sai halutessaan "vapaapäivinä" samaa ruokaa kuin muutkin vangit, mutta näitä päiviä ei laskettu rangaistukseen. Lääkärin luvalla heikko vanki sai parempaa ruokaa. Pakkotyövanki ei saanut rahaa, mutta työn piti olla hänelle hyödyllistä. Niskuroiva vanki siirrettiin pimeään kammioon.

Kaksintaistelu

Lakia kaksintaistelusta muutettiin myös. Aateliston erilainen kohtelu päättyi. Jos tappoi toisen kaksintaistelussa, rangaistus oli sama kuin taposta, vaikka taistelusta olisi sovittu etukäteen. Myös kaksintaisteluun ryhtyminen oli rikos. Tämä koski myös aatelistoa. Samaten vapaasukuisten keskinäinen kunnianloukkaus oli tästedes rikos. Tällä kumottiin se, mitä asiasta oli säädetty asetuksessa aatelin erioikeuksista vuonna 1723.1


  1. K.M. asetukset lapsenmurhasta sekä sikiön ulosajamisesta, taposta ilman kuolettamisen aikomusta ja muusta rääkkäyksestä ihmistä kohtaan, sekä kahdenkamppauksesta 26.11. Asetukset tulivat voimaan vuoden 1870 alusta.