Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 189 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 190 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 192 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 193 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 194 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 195 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 197 Deprecated: define(): Declaration of case-insensitive constants is deprecated in /home/u42741/public_html/vintti/julkaisut/historiakone/includes/db/ezsql-3/shared/ezFunctions.php on line 198 Muita aiheita... :: 1887 :: :: Historiakone :: Julkaisut :: Agricola - Suomen historiaverkko

Muita aiheita...

Uutisia1

H:fors. Lyckönskningstelegram till marinmålarn prof. Ivan K. Aivosowskys konstnärsjubileum sändes af A. Edelfelt, A. von Becker o. H. Munsterhjelm. Helsingfors Dagblad

Matka-apua on myönnetty maisteri H. Appelgrenille tutkiaksensa Skandinavian museoissa käytettyjä keinoja muinaiskalujen säilyttämisessä. Uusi Suometar

K.P., Björnstjerne-Björnson kansan miehenä ja yhteiskunnan puhdistaja. Esitelmä pidetty ylioppilasiltamassa Mikkelissä 2 p:nä jouluk. 1886. Mikkelin Sanomat

Tampere. Hra B. Grönqvist avannut kotimaisen konservien myymälän. Tampereen Sanomat

Sammatin kunta päättänyt lähettää lähetystön pyytämään valtiolta suojelusta Elias Lönnrotin syntymämajalle. Hämeen Sanomat

Ett 100 års jubileum. Huru Mozarts opera "Don Juan" uppstod. Hufvudstadsbladet

Laf-botanisten prof. William Nylander utnämnts af konungen i Portugal till "Cavalleiro da Antiga nobilissima e Esclarecida Ordem de Sanjo Thiago do merito scientifico, litterario e artistico". Helsingfors Dagblad

H:fors. Puschkins dödsdag höftidlig hållits. Hufvudstadsbladet

F. von Wrights tafla "Stridande tjädrar" inköpes af konstföreningen i H:fors. Finland

Kreivi Leo Tolstoi ja kansan sivistyksestä. Kirje Moskovasta. Savo

Maisteri E. Westermarck'in puheesta Upsalan yliopiston juhlassa. Uusi Suometar

För att studera arbetarolycksfalls försäkringsväsendet företar fabr. V. v. Wright på generalguv. Heidens föranstaltagande en resa till Tyskland. Hufvudstadsbladet

Urheiluintoa

Mäkihyppy oli uusia urheilulajeja. Talvella pidettiin kilpailut Helsingin Katajanokalla. Hiihtokilpailuja pidettiin jo koko maassa.

Tänä vuonna perustettiin Helsinkiin myös uimaseura Helsingfors Simsällskap ja järjestettiin ensimmäiset yleiset soutukilpailut. Toiminnassa olivat jo useat voimisteluseurat.

Urheilun suosio kasvoi niin nopeasti, että viime vuonna kirkolliskokous jo huolestui asiasta ja esitti, että "sporttiharjoitukset, jotka ovat yleiset taikka muuten sitä laatua, että häiritsevästi vaikuttavat sabbattirauhaan, kiellettäisiin".

Kirjoja

Tänä vuonna ilmestyivät mm. seuraavat uudet teokset:

–­ Minna Canth, Salakari;

–­ J.H. Erkko, Tietäjä;

–­ Robert Kiljander, Postikonttorissa;

–­ Kaarlo Kramsu, Runoelmia II;

–­ Leo Tolstoi, Polikuska; Kuvaelmia Sevastopolin piirityksestä;

–­ Gottfried Keller: Seldwylan asukkaat;

–­ Lovisa Ehrnrooth, Bland fattiga och rika;

–­ Kaarlo Krohn, Tutkimuksia suomalaisten kansansatujen alalta I:

Viekkaamman suhde väkevämpäänsä ketunseikoissa kuvattuna.

Musiikkia

P.J. Hannikainen perusti ensimmäisen suomenkielisen musiikkilehden Säveleitä, jonka toimittajana itse aloitti. Hän keräsi kansanmusiikkia Suomen ja Venäjän Karjalasta.

Vanha Fredrik Pacius sävelsi saksalaiseen tekstiin oopperan Loreley.

Emil Berliner keksi Washingtonissa gramofonin, joka oli fonografista kehitetty äänentoistolaite. Gramofonissa äänimerkit oli talletettu vaakatasossa pyörivälle levylle, josta neula poimii äänen vahvistimeen. T.A. Edison teki fonografin kymmenen vuotta sitten ja näitä laitteita oli kuultu myös Suomessa.

Kuvalehti

Kirjanpainaja K.J. Gummerus alkoi julkaista laajennettua Kyläkirjaston kuvalehteä. Jo vuonna 1873 hän aloitti lukemiston Kyläkirjasto ja viisi vuotta myöhemmin Kyläkirjaston Kuvalehden. Lehti pyrki kertomaan tavallisille ihmisille niin kotimaan kuin muunkin maailman uusista asioista. Lehdessä oli paljon piirroskuvia.

Kesäloma

Virkamiesten tuli olla aina tavoitettavissa, mutta tänä vuonna Helsingin maistraatin ja rastuvanoikeuden jäsenet saivat luvan olla kesällä kuukauden poissa virastaan, jos palkkasivat itselleen sijaisen.

Helene ja Maria

Taiteilijaystävät Maria Wiik ja Helene Schjerfbeck maalasivat Bretagnessa ja lähtivät sieltä yhdessä Englantiin. Tällä matkalla syntyi mm. Schjerfbeckin vaikuttava maalaus Toipuva.

Ida ja Lauri

Suomen suosituin näyttelijätär Ida Aalberg avioitui tunnetun fennomaanipoliitikon Lauri Kivekkään kanssa. Pariskunta edusti uutta suomalaista eliittiä, sillä Aalberg oli Suomalaisen teatterin näyttelijä ja esiintyi mm. Minna Canthin Työmiehen vaimossa. Kivekäs taas kuului fennomaanien jyrkkään nuoreen siipeen, joka oli tekemisissä myös työväen kanssa.

Mielipiteitä Savosta

Juhani ja Pekka Aho siirtyivät vuoden alusta Kuopioon Savo-lehden toimittajiksi. Juhani Aho puolusti maaliskuussa ruotsalaista Gustaf af Geijerstamia, joka oli Helsingissä pitänyt neljä esitelmää relatiivisen sukupuolimoraalin puolesta. Minna Canth kirjoitti jyrkästi Ahoa vastaan ja yhtyi naisasianaisten kantaan vastustamaan Geijerstamia.

Lokakuussa Savo alkoi julkaista artikkelisarjaa "Totuuden taistelu", joka käsitteli tieteen ja uskonnon välistä kiistaa länsimaiden historiassa. Se oli käännös A.D. Whiten ruotsinnetusta teoksesta "Vetenskapens strider".

Nuoret

Radikaalit, joita kutsuttiin "nuoriksi" erotuksena konservatiivisemmasta eli kirkkoa ja valtiovaltaa kunnioittavasta fennomaniasta, saivat haltuunsa uusia äänenkannattajia. Savon lisäksi he toimittivat Jyväskylässä ilmestyvää Keski-Suomea. Sen toimittajaksi tuli Eero Erkko.

Uskonto ja koulu

Papit pelkäsivät paitsi eriuskoislakia myös koulun maallistavaa vaikutusta. Elis Bergroth lausui Lappeenrannan pappeinkokouksessa: "Kansakouluihin ei saa luottaa, koska valitettavasti monessa kansakoulun opettajassakin on huomattu epäkristillistä suuntaa."


  1. Suomalaisten lehtien otsikoita 1887.