haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se käsittelee myös ajankohtaisia tutkimuskysymyksiä. Vuodesta 2001 lähtien Agricolan Tietosanomia tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Ennen&Nytin kanssa. Agricolan Tietosanomat toimii Ennen&Nytin "verkko pullistumana" keskittymällä entisä tarkemmin verkkomaailman tapahtumiin, Ennen&Nytin käsitellessä myös muita historia-alaan liittyviä kysymyksiä. Verkkomuoto sallii artikkelien julkaisemisen ristiin kummassakin lehdessä.

Agricolan Tietosanomia tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Lehden arkisto ja tekijät. Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona

Numero 1. 2001

Lari Ahokas, Päivi Räisänen ja Jouko Nurmiainen:
Sähkökirjassa tiedejulkaisemisen tulevaisuus?
Professori Robert Darntonin mielestä ratkaisu tieteellisen vähälevikkisen kirjallisuuden kannattavuusongelmiin on Internet. Sähköisen julkaisemisen puolestapuhujaksi ryhtyneellä Darntonilla on myös omia Internet- ja hypertekstiprojekteja. (Ennen&Nyt)
Anita Honkala:
Torus - tieteiden ja teknologian historiaa valtakunnallisessa verkostossa
Valtakunnan tieteiden ja teknologian historian asiantuntemus, tutkimus ja opetus solmitaan yhteen verkostoitumalla. Nimi Torus tarkoittaa latinaksi - muiden merkitysten ohella - juuri solmua tai avioliittoa. Toruksen piiriin kuuluu nyt yhdeksän yliopistoa. Tavoitteena on lisätä alan valtakunnallista opetustarjontaa ja yhteistyötä muun muassa verkkokurssien ja yhteisten seminaarien kautta.
Heikki Lempa:
Historiasta historian peilikuvaan. Bethlehemin digitalisointiprojekti
Bethlehem Digital History Project (BDHP)aloitti lokakuussa 1999. Sen syntyhistoria on varsin tyypillinen verkkomaailmassa. Bethlehemin kaupunginkirjaston ja Moravian Collegen kirjaston neljä työntekijää olivat tutustumassa University of Virginian historian digitalisointiprojekteihin ja paluumatkalla päättivät, että Bethlehem issä täytyy tehdä samoin .
Tapio Onnela:
Nixonin salakuuntelunauhat
Internetin kautta julkaistaan yhä enemmän kiinnostavia alkuperäislähteitä. Koneiden kapasiteettien kasvaessa uusimpia tulokkaita ovat elokuvat ja ääninauhat. Eräs kiinnostavimpia esimerkkejä ovat Yhdysvaltain entisen presidentin Richard Nixoniin liittyvät ääninauhat joita Yhdysvaltain kansallisarkisto on julkaissut.

Kirja-arvostelut

Agricolan kirja-arvostelut:
Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut maaliskuusta 2001 lähtien.

Historiallinen yhdistys
Historiallisia Arvosteluja 1999-2001
Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2001 kirja-arvostelut

Uusinta Agricolassa:

Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti