haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Nixonin salakuuntelunauhat
AGRICOLA


Internetin kautta julkaistaan yhä enemmän kiinnostavia alkuperäislähteitä. Koneiden kapasiteettien kasvaessa uusimpia tulokkaita ovat elokuvat ja ääninauhat. Nämäkin lähdejulkaisut ilmestyvät - jälleen kerran - ensimmäisinä Yhdysvalloissa. Eräs kiinnostavimpia esimerkkejä ovat Yhdysvaltain entisen presidentin Richard Nixoniin liittyvät ääninauhat joita Yhdysvaltain kansallisarkisto on julkaissut. Washington Post-lehden sivulla on nostettu esiin ja eritelty joitakin aihepiirejä, joita tästä valtavasta ääniarkistosta on kuultavissa.

Yhdysvaltojen kansallisarkistosta ovat saatavilla Watergate-oikeudenkäyntiin liittyvät ääninauhat sekä Nixonin Valkoisessa talossa nauhoittamia keskusteluja. Nauhoja voi mennä kuuntelemaan arkistoon mutta niitä voi myös ostaa. Yhdysvaltain kansallisarkiston Nixon Tapes -sivuilta (National Archives and Records Administration) löytyy myös lyhyt historiikki nauhoista: History of the Nixon White House Tapes

Ei ole suuri yllätys, että Washington Post-lehti on julkaissut erikois-sivuillaan laajan artikkelin Nixonin nauhoista. Watergate Tapes Online. A Listener’s Guide By George Lardner Jr. Juuri tämän lehden tutkivat journalistit vaikuttivat paljon ns. Watergate skandaalin syntyyn, jonka seurauksen presidentti joutui eromaan.

Washington Post on koonnut sivuilleen muutamia "herkkupaloja" mm. Nixonin vallan väärinkäytöstä. George Lardner esittlee artikkelissaan joitakin tapauksia ja antaa äänilinkin kyseiseen ääninauhaan. Lisäksi kustakin ääniotoksesta on tehty lyhyt selostava katsaus. Muuten niistä ei oikein mitään selvää saisikaan äänen laatu on erittäin huono johtuen Valkoisessa talossa käytetyistä mikrfoneista, jotka mm. toimivat ääniohjattuina siten, että jos keskusteluun on tullut pitkiä taukoja nauhuri pysähtyi josta seurasi pahoja häiriötä. Eräs esimerkki on preisdentti Nixonin ja hänen avustajansa keskustelusta marraskuussa 1971, jossa pohditaan maitotuotteiden hintojen korotusta palkkiona maidontuottjien runsaskätiselle miljoonan dollarin avustuksella Nixonin vaalikampanjaan.

Nixonin Valkoisen talon nauhat käsittävät yhteensä noin 3700 tuntia nauhoituksia, joista 2800 tuntia on keskusteluja Nixonin, hänen avustajakuntansa ja vierailijoiden välisiä, jotka käytiin eri paikoissa Valkoisessa talossa mm. kuuluisassa "Oval Offisessa" sekä Valkoisen talon eri puhelimissa. Useimmat nauhoilla esiintyvistä henkilöistä eivät tienneet, että keskusteluja nauhoitettiin, nauhoitusjärjestelmä asennettiin salaisen palvelun toimesta helmikuussa 1971 ja se oli toiminnassa vuoteen 1973.

Kuulijalle tarjoutaa varsin ainutlaatuinen tilaisuus seurata politiikan tekoa tirkistekijän tai salakuuntelijan roolissa. Kaikkia nauhoja ei ole (ainakaan vielä) saatavilla Internetin kautta, toistaiseksi on tarjolla vain pieni Washington Post-lehden valikoima ja julkaisema osuus, Yhdysvaltain kansallisarkistosta ne ovat kaikki saatavilla. Nauhoista on olemassa myös "lokitiedosto", eli selostus siitä keitä nauhoilla esiintyvät henkilöt ovat ja mistä keskusteluissa on kyse. Watergate oikeudenkäyntiin liittyvistä nauhoista on saatavilla verkon kautta ilmaiseksi myös tekstiversiot, joissa on yhteenveto keskustelujen aiheista ja henkilöista Watergate Trial Tapes and Transcripts

Ja amerikkalaiseen tyyliin varoitellaan nauhojen ja tekstien sisältävän myös epäkorrektia kieltä: "Notice: The tapes and transcripts contain language that some users might find objectionable."


Tapio Onnela

Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Lehden arkisto
Lehden toimituskunta
Kaikkien numeroidensisällysluettelot yhtenä tiedostona


Agricolaverkon vintti