haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Agricolan Tietosanomat seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta, erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee uutisia verkkoresursseista, kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Vuodesta 2001 lähtien Agricolan Tietosanomia tehdään läheisessä yhteistyössä toisen historia-alan verkkolehden Ennen&Nytin kanssa. Agricolan Tietosanomat toimii Ennen&Nytin "verkko pullistumana" keskittymällä tarkemmin verkkomaailman tapahtumiin, Ennen&Nytin käsitellessä myös muita historia-alaan liittyviä kysymyksiä.

Agricolan Tietosanomia tehdään päätoimittajan ja eri puolilla Suomea olevan toimituskunnan voimin. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa.

 • Lehden arkisto
 • Toimituskunta
 • Kaikki sisällysluettelot yhtenä tiedostona

  Numero 1. 2002

  Raine Koskimaa:
  Digitaalinen kulttuuri
  Kulttuurimme digitalisoituu, mutta termi 'digitaalinen kulttuuri' vanhentuu - digitaalisuutta tullaan mainitsemaan yhtä harvoin kuin sähköisyyttä nykyään. Digitaalinen kulttuuri' terminä on siis siirtymäkauden ilmiö. Mutta termin vähittäinen häviäminen puhestaamme vain vahvistaa sen, että todella olemme siirtyneet digitaaliseen kulttuuriin.
  Riina Vuorikari:
  eSchola 2002 - opitaan yhdessä ja eOppimisen palkinnot
  eSchola vuonna 2001 kokosi yhteen opettajia ja oppilaita tuhansista kouluista Euroopasta ja sen ulkopuolelta. Koulut osallistuivat yhteistyöhankkeisiin, verkkoluennoille ja keskusteluihin sekä juhlivat yhdessä Eurooppa-päivää. Innovatiiviset koulut esittelivät ideoitaan ja kokemuksiaan sekä toivottivat erimaalaiset kollegat tervetulleiksi virtuaaliselle kouluvierailulle. eSchola tapahtuma järjestää tänäkin vuonna.
  Tapio Onnela:
  Tieteellisten aikakauslehtien tulevaisuus -bisnestä vai vapaata tietoa?
  Internetin tulo on muuttanut tiedejulkaisujen kentän. Se on avannut uusia mahdollisuuksia tieteen vapaalle julkaisemiselle ohi kustantajien, joista jotkut ovat keränneet isot voitot myydessään julkisin varoin tuotettua tietoa, parhaimillaan kahteen kertaan, takaisin julkisin varoin ylläpidetyille yliopistoille ja kirjastoille. Perinteinen, vain paperille painettu vähälevikkinen tiedejulkaisu on tullut tiensä päähän, elämme vielä siirtymäkautta jossa nämä kummatkin julkaisumuodot elävät rinnakkain.
  Anu Lahtinen:
  Artikkelitietokantoja Afrikasta ja sen historiasta
  Artikkelissa käsitellään verkon kautta tavoitettavissa olevia Afrikan mantereen historiaan liittyviä tietokantoja sekä dokumentti- ja artikkeli resursseja. Artikkelissa tuodaan esiin myös ongelmia, joita globaalien tietovarastojen syntyminen on nostanut esille.
  Tapio Onnela:
  Uusia vanhoja tietosanakirjoja verkossa
  Vaikka koko verkko on eräänlainen jättimäinen ensyklopedia, perinteiseen tyyliin aakkosjärjestykseen pistetty maailmankaikkeus viehättää aina. Vanhojen tietosanakirjojen ja sanakirjojen viehättävyyttä lisää niiden huolellinen piirroskuvitus. 1900-luvun alun jättiteoksia löytyy nyt digitaalisessa muodossa verkosta.

  Kirja-arvostelut

  Agricolan kirja-arvostelut:
  Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
  Agricola-Suomen historiaverkon kirja-arvostelut helmikuusta huhtikuuhun 2002. 2001.

  Historiallinen yhdistys
  Historiallisia Arvosteluja 1999-2002
  Historiallisen Yhdistyksen vuoden 2002 kirja-arvostelut

  Uusinta Agricolassa:

  Lehden arkisto
  Lehden toimituskunta
  Kaikkien numeroiden sisällysluettelot yhtenä tiedostona


 • Agricolaverkon vintti

  -->