haku kartta
hakemisto

I.K. Inhan kuvia Juminkeossa


Juminkeko on Kuhmossa sijaitseva Kalevalan ja karjalaisen kulttuurin informaatiokeskus, joka vaalii Kalevalaan ja Vienan Karjalaan liittyvää kulttuuriperinnettä. Juminkeon verkkosivuilla olevasta arkistosta löytyy myös I.K. Inhan kuvia. Kuva-arkisto koostuu etupäässä Vienan Karjalassa kuvatusta aineistosta, mutta se sisältää kuvia myös Suomen vienalaiskylistä, Aunuksesta, Inkeristä ja Vepsänmaalta.

Pääosa Juminkeon kuva-arkiston 1328 kuvasta, huhtikuussa 2005, on viime vuosikymmeniltä. Arkistossa olevista kuvista Into Konrad Inhan (1865-1930) kuvia on kaikkiaan 218 kappaletta.

Into Konrad Inha (1865 - 1930) oli valokuvaaja, kääntäjä ja toimittaja. Hänen klassiset Vienan valokuvansa 1890-luvulta ovat syvästi vaikuttaneet suomalaiseen sielunmaisemaan. Inhan kuvat rajantakaisesta Vienasta antoivat kasvot suomalaiselle karelianismille. Inha kuvasi myös maataloushallituksen toimeksiannosta suomalaista maataloutta Pariisin maailmannäyttelyä varten vuonna 1900.

Inhan kuvia on helppo selailla Juminkeon sivuilla. Valitettavasti kuvat tulostuvat hakusivulle varsin pieninä, mikä vaikeuttaa niiden käyttöä. Juminkeosta voi toki tilata parempia kuvia maksua vastaan. Kuva-arkistosta voi tehdä erilaisia hakuja ja hauista on selkeät ohjeet.

Kuva-arkiston ohjeissa ei tosin huomata kertoa sitä, että onneksi arkistoa pääsee myös selaamaan: jos ei valitse mitään hakuehtoa ja painaa hae nappulaa ohjelma tuo esille kaikki arkiston kuvat. Tämä toiminto puuttuu valitettavan monista tietokantahauista, vaikka useimmille käyttäjille juuri selaustoiminnon avulla saa nopeimmin käsityksen siitä, mitä tietokanta pitää sisällään ja minkälaisia hakuja siitä kannattaa tehdä.

Juminkeolla on verkossa olevan kuva-arkiston lisäksi myös pari kiinnostavaa verkkojulkaisuja: Lönnrot ja Kainuu sivut, joka käsittelee elämää Kainuussa 1800-luvulla ja Kalevalan syntyä sekä Vienan runokylät sivusto Vienan Karjalan runokylien historiasta, nykypäivästä ja tulevaisuudesta.

Kuvat: I.K. Inha, Juminkeon arkisto ja SKS

Juminkeko

Lisää I.K. Inhasta

  • I.K. Inha Perustietoja I.K. Inhasta. (Suomen valokuvataiteen museo)
  • Anna Korhonen: I.K. Inha TV-dokumentin verkkosivuston artikkeli. (Sininen laulu, Suomen taiteiden tarina, Osa 1 - Tällaisia me olemme 1900-1920, Kohtaamisia Kolilla, Yle)
  • Seija Jalagin, I.K. Inha Kalevalan laulumailla. Arvostelu teoksesta: Inha, I.K.: Kalevalan laulumailta. Suomalaisen Kirjallisuuden Seura: Helsinki 1999. 437 s.

Tapio Onnela

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle