haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


AGRICOLAN TIETOSANOMAT

ISSN 1456-1832

AGRICOLA


Numero 1. 1999

Agricolan verkkolehti "Agricolan Tietosanomat" aloitti toimintansa kesäkuussa 1998. Lehti ilmestyy noin kuusi kertaa vuodessa ja se seuraa verkkomaailman tapahtumia humanistisesta ja erityisesti historiantukimuksen näkökulmasta. Lehti julkaisee mm. uutisia verkkoresursseista, uusista kirjoista, CD-romeista, verkkosivuista ja artikkeleista. Se käsittelee myös ajankohtaisia tutkimuskysymyksistä.

Lehden vastaava päätoimittaja on FK Tapio Onnela. Toimituskuntaan kuuluvat: Tutkija Kimmo Antila Savonlinnan maakuntamuseo, Tutkija Mari Jalava Uudestakaupungista, Informaatikko Marita Jokinen, Jyväskylän yliopiston kirjastosta, Historian ja yhteiskuntaopin opettaja Olli Lehtonen, Jyväskylä, FT Heikki Lempa, William Paterson University, New Jersey, USA, Tutkija Karl-Erik Michelsen Helsingin yliopisto, Tutkija Sakari Ollitervo, Turun yliopiston historian laitos, Tutkija Raimo Parikka Helsingin yliopisto, Yhteiskuntahistorian laitos, Dosentti Hannu Salmi, Turun yliopisto, historian laitos Tutkija Tapio Salminen, Tampereen yliopiston historiatieteen laitos ja Tutkija Jaakko Suominen Turun yliopisto, historian laitos.

Jari Lybeck: Sähköisen asiakirjan problematiikkaa ja megatrendejä
Kansallisarkiston asiakirjahallintoyksikön johtaja Jari Lybeck tarkastelee artikkelissaan sähköisen asiakirjan ominaisuuksia ja ongelmia.Mikä oikeastaan on sähköinen asiakirja? Mitä on metadata? Tietojärjestelmissä säilytettävän tiedon luotettavuus ja aitous ovat ongelmia joihin parhaillaan haetaan vastausta eri puolilla maailmaa.

Markku Leppänen: Arkistotoimi vuonna 2050. Kehityssuuntia, haasteita ja uhkia.
Kansallisarkiston ylitarkastaja Markku Leppänen pohtii artikkelissaan minkälainen on 2050 luvun arkistotoimi. Miten arkistolaitos selviytyy digitaalisen kumouksen muutoksista kun vaikkapa eri viranomaisten sähköiset tietojärjestelmät ovat yhteensovitettuja? Entä miten virtuaalisia dokumentteja käsitellään? Miten tulisi reagoida erityyppiseen integroituun dataan joka sisältää tekstejä, liikkuvia ja stillkuvia, ääntä ja grafiikkaa. Arkistolaitos joka on tottunut käsittelemään viime vuosiin asti paperidokumetteja on nyt monenlaisten uusien haasteiden edessä.

Marjo Kaartinen: Uusia puhureita uuden ajan alun englantilaisten naisten historian tutkimuksessa
Tutkija Marjo Kaartinen tarkastelee artikkelissaan uuden ajan alun naisiin kohdistunutta brittiläistä historiantutkimusta kolmen hiljaittain ilmestyneen teoksen kautta.

Tapio Onnela: Historiakirjallisuuden arvostelut Internetissä
Artikkelissa käsitellään Internetissä toimivia historia-alan kirja-arvostelusivustoja ja palveluita. Esiteltävänä ovat H-Net Reviews, History Reviews On-Line, Reviews in History sekä Agricolan kirja-arvostelupalvelu.

Tapio Onnela: Kauppaa salaisuuksilla, The National Security Archive jalostaa "kiellettyä" tietoa
The National Security Archive (NSA) on organisaatio, joka kerää ja julkaisee salaisiksi julistettuja Yhdysvaltojen valtionhallinnon dokumentteja, jotka ovat tulleet julkisiksi Freedom of Information Actin nojalla. Se julkaisee ja järjestää suurta yleisöä ja tutkijoita kiinnostavia arkistoaineistoja tiettyjen erikoisteemojen mukaan.

Tapio Salminen: Historiatieteiden valtakunnallinen tutkijakoulu
Tutkijakoulun koordinaattori Tapio Salminen selostaa valtakunnallisen historia-alan tutkijakoulun toimintaperiaatteita.

Tuoreimmat kirja-arvostelut Agricolan arvostelupalvelusta
Agricola-Suomen historiaverkon uusimmat kirja-arvostelut on koottu arvostelupalveluun vuoden 1999 aikana tulleista arvosteluista.

Ajankohtaista Agricolassa

Agricolan tapahtumakalenteri
Agricolan lisätyt uudet linkit ja palvelut
Kaikki Agricolan kirja-arvostelut aikajärjestyksessä

Takaisin Agricolan Tietosanomien pääsivulle


Agricolaverkon vintti