haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Mykkäkauden elokuvia työstä, vapaa-ajasta ja koulutuksesta
AGRICOLAYhdysvaltojen Kongressin kirjasto julkaisee American Memory sivustollaan mykkäelokuvia. Sivuilta on ladattavissa 150 erilaista työtä ja vapaa-aikaa käsittelevää elokuvaa vuosisadan vaihteen teollistuneesta Amerikasta.Vuosien 1894 ja 1915 välisenä aikana tehdyt elokuvat päätyivät verkkosivuille koska elokuvista oli aikoinaan tekijänoikeuksien vuoksi otettu paperikopiot.

America at Work, America at Leisure: Motion Pictures from 1894-1915 kokoelma käsittelee kiinnostavasti nopeasti teollistuvan Yhdysvaltojen elämää viime vuosisadan vaihteessa, monissa filmeissä kuvataan esimerkiksi uusia töitä teollisuuden parissa: turbiinien koekäyttöä, hiilenkuljetusta ja rautateitä. Mukana on myös Yhdysvaltojen postilaitoksen toimintaa esittelevä 25 filmin erikoiskokoelma, jonka Biograph Company kuvasi vuonna 1903.

Työn ja raskaan raatamisen lisäksi kokoelmassa esitellään myös teollistumisen myötä lisääntyvän vapaa-ajan käyttöä: filmit esittelevät vaudeville-esityksiä, suuria näyttelyjä, huvipuistoja, urheiluharrastuksia ja luonnonpuistoja. Filmeissä esitetään myös joitakin kohtauksia koulutuksen maailmasta.

Sivuilta löytyy myös pienoisesseitä, jotka käsittelevät työtä, koulutusta ja vapaa-aikaa Yhdysvalloissa 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa. Jokaisesta filmistä on annettu runsaasti myös muuta informaatiota ja ne on kuvailtu sanallisesti.

Elokuvat ovat mykkiä ja mustavalkoisia ja ne ovat valmistuneet vuosien 1894-1915 välisenä aikana. Nyt esillä olevista filmeistä suurin osa on Kongressin kirjaston elokuvakokoelman paperikokoelmasta. Filmit oli aikanaan kopioitu ruutu kerrallaan valoherkälle paperille samassa koossa kuin filmitkin. Tämä hiukan työläältä vaikuttava menetelmä johtui siitä, että tekijänoikeuslakien tultua voimaan ne koskivat vain sellaista materiaalia, joka oli tehty vuoden 1912 jälkeen. Ne filmintekijät, jotka halusivat suojata teoksensa luovuttivat elokuvistaan paperikopiot Kongressin kirjaston tekijänoikeusosastolle. Kokoelma syntyi pääosin vuosien 1894-1912 välisenä aikana. Tämä erikoinen kokoelma pitää sisällään yli 3000 elokuvaa, joista nyt siis on julkaistu verkossa 150 filmin otos. Suurin osa filmeistä on Yhdysvalloista mutta myös englantilaisia, ranskalaisia ja tanskalaisia elokuvia on kokoelmassa. Sellaiset suuret elokuvatuottajat kuten Edison tai Biograph lähettivät kokoelmaan kokonaisia elokuvia kun taas pienemmät usein vain joitakin otoksia.

Kokoelma on tietysti huomattavan arvokas koska varhaisia elokuvia ei ole säilynyt kovin paljoa filmimateriaalin äärimmiäsen haurauden ja paloherkkyyden takia. Elokuvat tarjoavat kiinnostavaa lähdemateriaalia 1900-luvun alusta ja elokuvateollisuuden varhaivaiheista.

Elokuvien katsominen sujuu varsin helposti jos on kiinteä Internet-yhteys, modeemin kautta voi elokuvatiedostojen lataaminen olla hiukan hidasta. Pisimmät, yli 4 minuutin filmit on jaettu 40 MB:n jaksoihin mutta kokoelmassa on lukuisia vain muutaman megabitin tiedostoja. Minä katselin filmejä suoraan selaimella QuickTime lisäohjelman avulla, joka toimi varsin helposti. Tälläinen lisäohjelma täytyy yleensä asentaa joko käytettävän selaimen yhteyteen tai muuten koneeseen, ellei se sitten ole koneessa jo valmiina. Muut tiedostomuodot elokuvilla ovat MPEG ja RealMedia.

Alkuperäiset paperikokopiot kuvattiin ensin 35mm negatiivifilmille, josta tehtiin positiivifilmi, joka kopioitiin Betacam-videolle jonka pohjalta digitaaliversiot tehtiin. Paperikopiot pyrittiin jäljentämään mahdollisimaman autenttisina, joten filmeissä on tallella alkuperäiset tekstit ja kopiointivaiheessa syntyneet epätarkkuudet, joskus myös filmien reiitys voi vilahdella kuvassa.

Filminautintoa ei oikeastaan kovin paljoa häiritse vaikka ne eivät tietokoneen ruudulla ole kooltaan kolmea tulitikkuaskia suurempia. Kiinnostavaa yksityiskohta on, että filmit on muunnetttu digitaaliseen muotoon siten, että filmeissä esiintyvien ihmisten ja eläinten liikkeet noudattavat mahdollisimman tarkasti luonnollista nopeutta, toisin kuin usein television esittäessä mykkäkauden elokuvia. Ehkäpä juuri tästä johtuen näiden pikkufilmien katsominen synnyttää oudon aikakonemaisen tunnelman, ikäänkuin tirkistelisi suoraan menneisyyteen taikapullon pohjan läpi.

Tapio Onnela

Sisällysluettelo 2/00
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti