Yleisradio on laajentanut vanhojen ohjelmien tarjontaa verkossa avaamalla Multiradion alaisuudessa toimivan YLE Arkin, jonka sivuilta on kuultavissa yli 500 radio-ohjelmaa 1930-luvulta nykypäiviin asti. Ohjelmat ovat kokonaisuuksia eivät ääninäytteitä ja että ne ovat saatavilla verkon kautta milloin tahansa.
Varsinainen äänien aarrearkku on avattavissa Yleisradion verkkosivuilla. Yleisradio on aikaisemminkin julkaissut Internetissä vanhoja äänitallenteitaan, kun Yleisradion "Kansallinen äänigalleria" aloitti tarjoamalla verkon kautta kuultavaksi presidenttien ja poliitikkojen ääninäytteitä, sekä vanhojen mestarilaulajien tuotantoa ja katkelmia urheilukilpailujen selostuksista. Yleisradio on nyt laajentanut huomattavasti vanhojen ohjelmien tarjontaa verkossa avaamalla Multiradion alaisuudessa toimivan YLE Arkin.
YLE Arkki kehuu tuovansa "takaisin menneiden vuosikymmenten kansanviihdyttäjät ja kulttuurivaikuttajat, urheilijoiden kiihkeät kamppailut ja poliittiset käännekohdat Suomessa ja ulkomailla." Tässä se onnistuukin erinomaisesti.
Yleisradion Radioarkiston yli 250 000 radio-ohjelmasta vanhimmat ovat peräisin 1930-luvulta. Tästä on saatu julkiseen verkkolevitykseen varsin laaja valikoima erilaisia ohjelmia. Äänitiedostoina on verkon kautta kuunneltavissa yli 500 yksittäistä radio-ohjelmaa RealAudio -muodossa. Tarjolla olevat ohjelmat on lajiteltu alaosastoihin: Kaunotaiteita ja hengenelämää, Sanan voimalla, Elävät kuvat, Kotimaan kamaralla, Lavea maailma, Kunnian kentät, Huviksi ja ratoksi, Matkailua maapallolla, Nuoruus vauhdissa, Koulun penkillä ja Tiedon välittäjät.
Esimerkiksi kulttuuriohjelmia on tarjolla osastossa: "Kaunotaiteita ja hengenelämää". Ohjelmia löytyy tästä osastosta elektronimusiikista ydinfysiikkaan ja suomalaisesta muotoilusta 1960-luvun radikaaleihin. Sivuilta on kuunneltavissa mm
Eero Saarenheimon johtama keskustelu: "Kaksi kulttuuria" (1967 jossa käsitellään kuuluisaa C. P. Snown esseetä luonnontieteiden ja humanististen tieteiden keskinäisen ymmärtämyksen puutteesta.
Lavea maailma osasto tarjoaa maailmantapahtumia ja kiinnostavia reportaaseja. Esimerkiksi Leo Mellerin vuonna 1955 tekemä ohjelma kertoo Berliinistä 10 v. sodan jälkeen. Ohjelmassa puhutaan miehitysjoukoista, asuntopulasta, jälleenrakentamisesta ja pakolaisongelmasta, joka vielä 1950-luvun puolivälin Saksassa oli vaikea. Martti Silvennoisen ohjelmissa vuodelta 1956 kerrotaan Unkarin kansannoususta ja Suezin kriisistä. Tsekkoslovakian miehityksestä on tarjolla peräti 5 eri ohjelmaa mm. aamu-uutisten lähetys 21.8.1968 jossa asiasta kerrottiin Suomessa.
Urheilun äänikuvista voi kuunnella Berliinin olympialaisia ja Eläintarhan ajoja. Äänessä mm Pekka Tiilikainen, Paavo Nurmi ja Emil Zatopek. Mutta muistiaan voi virkistää myös Niilo Tarvajärven tarjaoamilla aamukahveilla.
Ohjelmista on jouduttu poistamaan musiikki ja näytellyt osuudet tekijänoikeudellisista syistä. Ohjelmia ajetaan ulos myös tavallisesta radiosta mutta Internetin ylivoimainen etu on se, että voit valita haluamasi ohjelman ja kuunnella sen mihin aikaan haluat. YLE Arkki kuuluu Internetissä 24h:n lähetyksenä ja äänitiedostoina milloin vain, radioaalloilla sekä digitaalisella DAB-kanavalla.
Parasta ohjelmissa on se, että ne ovat kokonaisuuksia eivät mitään ääninäytteitä ja että ne ovat saatavilla verkon kautta milloin tahansa. Lisäksi kokonaisuudet on järjestetty selkeästi ja informatiivisesti. Tämä on tärkeää, koska pelkät ohjelmien nimet eivät välttämättä kerro kovinkaan paljon ohjelman sisällöstä. Lisätietojen avulla ohjelmat on sidottu hienosti omaan aikaansa. Jokaisesta ohjelmasta on tehty oma sivunsa, jonka yhteydessä on lisätietoja käsiteltävästä aiheesta. Esimerkiksi Huviksi ja ratoksi osastossa olevassa Olavi Virran haastattelusivun yhteydessä on tietoja Olavi Virran elämästä kuvan kera. Lisäksi palvelu tarjoaa kaikille avoimen keskustelukanavan. Ainoastaan sivujen melkoinen raskaus hidastaa sivujen käyttöä, modeemiyhteyden päästä niiden käyttö voi olla hankalaa. YLE Arkin verkkopalveluun on tekeillä myös videoleikkeitä yhteistyössä Yleisradion TV-arkiston kanssa
YLE Arkki kertoo nojautuvansa Yleisradion vuoden 1926 yhtiöjärjestyksen periaatteisiin joita olivat:
"kansansivistyksen edistäminen, hyödyllisten tiedonantojen toimittaminen, jalostavan ja viattoman ajanvietteen hankkiminen" sekä "yleensä sivistyskeskuksiin kerääntyneen tiedon ja taiteen levittäminen kansamme laajoille piireille".
Tämä tavoite toteutuu hienolla tavalla! Juuri näin kuuluisi julkisin varoin rahoitettavan organisaation toimiakin. Yleisradiolla on paljon kansallisesti merkittävää aineistoa arkistoissaan ja on oikeus ja kohtuus, että mahdollisimman laajalle yleisölle tarjotaan mahdollisuus tutustua tuohon ääniaarteistoon. Toivoisi, että muutkin kansallisesti merkittäviä aineistoja varastoivat organisaatiot ottaisivat YLE:stä mallia ja tarjoaisivat kokoelmiaan julkiseen käyttöön. Ohjelmilla on varmasti opetuskäytön lisäksi paljon muutakin käyttöä.
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
|