haku kartta
hakemisto

Suomessa kehitetään eurooppalaista historian verkko-opetusta

Suomessa on tehty yliopistotasoista verkko-opetusta jo monen vuoden ajan. Nyt suomalaisten johdolla aletaan kehittää myös eurooppalaista historian verkko-opetusta kun verkko-opetuksen kehittämishanke eHLEE (eHistory Learning Environment and Evaluation) käynnistyi syyskuun alussa. Turun yliopiston Historian laitoksen koordinoiman projektin rahoittajana toimii Euroopan komissio ja se on osa E-learning aloitetta. eHLEE on E-learning aloitteen ainoa historia-alan hanke.

Turun yliopiston historian laitoksen lisäksi eHLEEssä ovat mukana seitsemän partneria: Uppsalan, Hannoverin, Bolognan, Pisan ja Alcalán yliopistoista sekä englantilainen julkaisualan yritys Primrose Publishing. Suomalaisen Historian valtakunnallisen verkko-opetushankkeen kautta kaikki kotimaiset historian laitokset ovat hankkeessa mukana.

eHLEEn tavoitteena on kerätä tietoa ja arvioida eurooppalaisten yliopistojen historian verkko-opetusta sekä kehittää verkko-opetuksen käytäntöjä, sekä tehdä sitä tunnetuksi Euroopan alueella.

Syksyllä 2005 järjestetään kaikkien partneriyliopistojen yhteinen verkkokurssi: "Culture and identities in European history: Construction, distraction and integration". Hankkeessa päästään käytännössä kokeilemaan eurooppalaisen yhteistyön mahdollisuuksia historian opetuksessa. Pilottikurssin avulla kokeillaan miten historiaa voidaan parhaiten opettaa verkossa kansainvälisellä kokoonpanolla. Yhteinen kurssi testaa myös Bolognan prosessin mukaista opetussuunnitelmien vertailukelpoisuutta. Verkko-opetus tarjoaa mahdollisuuden opiskelijaliikkuvuuteen virtuaalisesti, mikä vastaa eurooppalaisen korkeakoulualueen toiveita.

eHLEE tekee läheistä yhteistyötä historian laitosten temaattisen Sokrates-verkoston CLIOHnetin kanssa. CLIOHnetin jäsenyliopistot ovat hankkeen tärkein vertaisryhmä antaen palautetta ja levittäen tietoa historian verkko-opetuksen tavoista.

Tapio Onnela

 

Tämän numeron pääsivulle
Agricolan Tietosanomien pääsivulle
Agricolan Tietosanomien arkisto

Lehden toimituskunta


Historian äärelle | Tutkimus, opetus, seurat | Arkistot, kirjastot, museot | Ajankohtaista
Agricolan kartta | Haku Agricolasta | Hakemisto | Uutta!
Tekijät | Palaute | Etusivulle

Etusivulle