haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


VERKKONÄYTTELY ENIAC TIETOKONEEN HISTORIASTA
AGRICOLA


Pennsylvanina yliopiston kirjaston erikoiskokoelmista on koottu näyttely: John W. Mauchly and the Development of the ENIAC Computer

ENIAC eli "Electronic Numerical Integrator and Computer" oli vuonna 1946 valmistunut ensimmäinen suuri yleiseen käyttöön tarkoitettu elektroninen tyhjiöputkiteknologiaa käyttänyt tietokone.

Pennsylvanian yliopiston kirjaston näyttelyssä lähestytään aika tyypilliseen amerikkalaiseen tapaan koneen historiaa henkilöhistoriallisesta näkökulmasta. Näyttely rakentuu John W. Mauchlyn (1907-1980) ympärille. Hän oli eräs ENIAC koneen parissa työskennelleistä keksijöistä.

Näyttely on jaettu 14 näyttelypaneeliin ja tarina etenee niissä havainnollisesti ja riittävän yksinkertaisesti. Sivut latautuvat varsin nopeasti ja niiden ulkoasu on selkeä. Aineisto näyttelyyn on koottu Pennsylvanian yliopiston kirjaston kokoelmista ja se sisältää mm useita upeita valokuvia paitsi tuosta konehirviöstä myös muita aikalaiskuvia, sanomalehden sivuja sekä erilaisia alkuperäisdokumentteja. Näyttelyn ovat koonneet Asaf Goldschmidt ja Atsushi Akera Pennsylvanian yliopiston Tieteen historian ja sosiologian laitokselta.

Sisällysluettelo 2/98
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti