haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


VANHOJA SUOMALAISIA SANOMALEHTIÄ VERKOSSA
AGRICOLA


Verkosta löytyy myös historiantutkijan kannalta kiinnostavia sanoma-ja aikakauslehtiä kokotekstimuodossa. Suurten päivälehtien arkistoja ei kuitenkaan ainakaan vielä ole erityisen hyvin saatavilla Suomessa kuten vaikkapa Yhdysvalloissa, jossa esimerkiksi Washington Postin arkisto ulottuu vuoteen 1986.

Satakunnan Kansalla on artikkelitietokanta (Porin kaupunginkirjasto - Satakunnan maakuntakirjaston kautta) Se ulottuu vuoteen 1995. Helsingin Sanomien verkkoliitteen (KLik) arkisto ulottuu vuoden 1996 toukokuuhun ja samaisen lehden 100-vuotta sitten palsta julkaisee pieniä koosteita Päivälehden 100 sitten ilmestyneistä jutuista. 100-vuotta sitten jutut on kyllä myös arkistoitu ja ne löytyvät omista hakemistoistaan. Helsingin Sanomien verkkoliite on avoinna vain lehden tilaajille.

Historiasta kiinnostuneille löytyy lehtien arkistoja myös Iltasanomilta, jonka Vuosikymmenten uutiset nimiselle sivulle on koostettu esimerkinomaisesti joitakin juttukokonaisuuksia 1930-luvulta nykypäivään. Tämä kokonaisuus on huomattavasti laajempi kuin Helsingin Sanomien. Ensimmäisen suomalaisen sanomalehden Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo lehden ensimmäinen numero löytyy myös verkosta. Tämä numero on käännetty myös Suomeksi.

Agricola-projekti on julkaissut joidenkin suomenkielisten lehtien vuosikertoja. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen konekielisestä materiaalista HTML-koodattuja versioita Turun Viikkosanomien vuosikerrat 1820 ja 1823 , Litzeliuksen Suomenkielisten tietosanomien vuosikerrat 1775 ja 1776, Suomettaren Vuosikerrat 1847 ja 1848 sekä lisälehti Suomettarelle 1847 ja Sanansaattaja Viipurista lehden vuosikerrat 1833 ja 1841

Sisällysluettelo 2/98
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti