haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


Avalon julkaisee lakeja, politiikkaa ja diplomatiaa
AGRICOLA


Mitä Hammurabin laissa oikein sanottiin, entä minkälaisia sopimuksia amerikkalaiset tekivät intiaanien kanssa? Muun muassa nämä asiat voi tarkistaa nopeasti verkon kautta elektronisesta arkistosta. Yksi parhaimmista ja kattavimmista elektronisten dokumenttien kokoelmista on Yalen yliopiston oikeustieteellisessä ylläpidettävä Avalon projektin kokoelmat.

Avalon on keskittynyt historiallisiin dokumentteihin, jotka käsittelevät diplomatiaa, lakeja ja politiikkaa. Avalon projektin päämäärä on varsin kunnianhimoinen: se aikoo julkaista ja saattaa yleisesti saataville tärkeimmät historialliset dokumentit aikojen alusta 1900-luvulle. Dokumenttien valintakriteereinä on käytetty niiden historiallista tai lainopillista merkitystä.

Arkiston kokoelmat on jaoteltu neljään pääosaan ajan mukaan: dokumentteihin ennen 1700-lukua, 1700- ja 1800-luvut sekä 1900-luku. Kokoelmasta löytyy suuri valikoima erilaisia sopimuksia ja dokumentteja aina Hammurabin laista YK:n päätölauselmaan Kosovon tilanteesta vuodelta 1998.

Dokumentit on skannattu ja digitoitu kokoteksteinä (ei kuvina) englannin kielisinä ja niistä voi tehdä voi tehdä tekstihakuja, esimerkiksi hakusana "Finland" tuotti 71 viitettä. Dokumentit on lisäksi varustettu lyhyillä selittävillä kommenteilla, jotka näkyvät nootteina ruudun alareunan kehyksessä, joista harvoin on hyötyä, mutta tässä tarkoituksessa ne toimivat oikein hyvin.
Tapio Onnela

Sisällysluettelo 2/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti