haku Agricola - Suomen historiaverkko kartta
uutta hakemisto


H-verkolla 600 tilaajaa, mihin keskustelu katosi?
AGRICOLA


Historia-alan sähköpostilista H-verkkoon on liittynyt pari päivää sitten kuudessadas historiasta ja historiantutkimuksesta kiinnostunut tilaaja. Sähköpostilista perustettiin syyskuussa 1994 kaikkien historiasta ja historiantutkimuksesta kiinnostuneiden avoimeksi keskustelufoorumiksi.

H-verkkoa on käytetty viime aikoina lähinnä tiedonkulun välineenä, siitä on tullut tärkeä osa Agricola-Suomen historiaverkko sivustoa. Agricolan tapahtumakalenterin tapahtumatiedot, kirja-arvostelut, työpaikkailmoitukset ja artikkelipyyntöilmoitukset välittyvät H-verkkoon automaattisesti. H-verkon arkisto vuodesta 1994 lähtien on luettavissa myös WWW-sivulta.

"Tapelkaa pojat, saatte tupakkia"

Listan alkuaikoina siinä käytiin ajoittain vilkastakin historiaan ja historiantutkimukseen liittyvää keskustelua. Keskustelu on viimeaikoina laantunut, suomalaiseen historiantutkimukseen ei tunnu kovin avoimesti ja "tosiajassa" käytävä keskustelu soveltuvan. Tätä keskustelun puutetta ovat monet kritisoineet vaikka toisaalta, kun sitten keskustelu ryöpsähtää käyntiin koetaan se helposti sähköpostin tarpeettomaksi tukkimiseksi. Tämä ilmiö on tuttua monien muidenkin listojen kohdalla.

"Tapelkaa pojat saatte tupakkia" asenne on yleinen kaikilla keskustelulistoilla, useimmat mieluummin seuraavat hyvää ja korkeatasoista keskustelua sivusta kuin itse osallistuvat siihen puhumuttakaan uusien keskusteluavauksien julkisesta esittmisestä. Keskustelu suomalaisesta historiantutkimuksesta taitaa olla vilkkainta eri historianlaitosten kahvipöydissä, joissa toisten tekemisiä kyllä osataan arvostella varsin purevastikin.

Mistä muusta keskustelemattomuus mahtaa johtua? Ehkä onkin niin, että suomalaisessa historiantutkimuksessa ei ole mitään keskusteltavaa vaan kaikki alan tutkijat ja eri intressitahot ovat liikuttavan yksimielisiä tutkimuksen suunnista, painopisteistä ja laadusta eikä mitään erityisiä näkökulmaeroja ollenkaan ole. Piirit ovat pienet eikä mitään oikein tohdita sanoa, jotta tuleva apuraha/viranhaku tms.. ei vaarantuisi. Eräs syy keskustelun puutteeseen lienee sekin, että monet alkavat nääntyä kaikkialta tulvivan tiedon tulvan alle, Internet uutena mediana on lisännyt tätä "infohkyä" ja "tietämisen tuskaa" entisestään.


Tapio Onnela

Sisällysluettelo 2/99
Agricolan Tietosanomien pääsivulle

Agricolaverkon vintti